Nieuws

Groningse fractievoorzitter VVD heeft grote moeite met samenwerking PVV minister Faber

De fractievoorzitter van de VVD in de Groningse gemeenteraad Ietje Jacobs-Setz heeft grote moeite met samenwerking met de door de PVV voorgedragen Marjolein Faber als asielminister. Dat heeft ze via X laten weten. Ook elders binnen de VVD neemt de kritiek toe op de keuze van de PVV voor Faber als minister.


Leestijd: 1 minuut

Ietje Jacobs schrijft op haar X account: “Het leven van VVDer valt me zwaar…, ik snap dat kiezer heeft gesproken en dat land geregeerd moet worden, maar dat we in kabinet gaan zitten met deze vrouw die ook nog vice MP kan worden raakt de ondergrens van m’n liberale waarde”.

Haar post werd 146.000 keer bekeken, en 924 keer geliked.

Andere prominente VVD-ers delen de kritiek op de keuze van de PVV minister en op het beleid van VVD fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Dilan Yesilguz. “Wat mij betreft is Dilan Yesilgoz nu definitief door de ondergrens gezakt. Dit kan echt niet”, zo laat prominent VVD-lid Henri Kruithof weten.

Mevrouw Faber heeft met name kritiek gekregen voor haar gebruik van het woord “omvolking”, een woord dat van het Duitse “Umvolkung” komt, uit de jaren dertig, een term die door de nazi’s werd gebruikt. Volgens haar heeft ze dat woord overgenomen uit een publicatie van de VN, maar premier Rutte wees haar er in een debat in de Eerste Kamer op dat algemeen bekend is dat het woord ‘omvolking’ in het Nederlands verwijst naar de nazi-terminologie.