Nieuws

Groningse IC’s lopen vol: eigen patiënten straks mogelijk buiten regio

De Groningse IC-afdelingen voor coronapatiënten raken vol. Volgens Peter van der Voort, hoofd van de IC van het UMCG, bestaat de kans dat Groningse patiënten straks worden verplaatst naar andere regio’s. Dat laat hij optekenen op de site van RTV Noord.


Leestijd: 1 minuut

Kinder intensive care UMCG vol
Kinder intensive care UMCG vol

Van der Voort spreekt van een reëel scenario. Dat is al opzienbarend, omdat Groningen maandenlang fungeerde als opvangplek voor patiënten uit bijvoorbeeld Noord-Brabant of Rotterdam. Dat valt te lezen bij RTV Noord

Het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding (LCPS) heeft uitgerekend dat Noord-Nederland goed moet zijn voor 10,5 procent van het totale aantal coronapatiënten op de IC. Daar zit een aantal aan vast. Kom je als regio boven zo’n aantal, dan worden patiënten naar een andere regio overgeplaatst. 

Volgens het UMCG is de helft van de noordelijke IC-bedden nu bezet met noordelijke patiënten. De capaciteit is ook al uitgebreid. Er worden geen patiënten meer uit andere regio’s opgenomen. Van der Voort verwacht dat de komende tijd het aantal noordelijke patiënten gaat stijgen. Het aantal besmettingen ligt in het Noorden misschien wel lager dan in de rest van de land, maar de gemiddelde leeftijd is vaak wel hoger. Daardoor is het aantal IC-patiënten relatief hoog.

Het UMCG heeft de reguliere zorg al afgeschaald. Als de cijfers zich zo blijven ontwikkelen, dan moet er mogelijk nog meer normale zorg worden afgeschaald.