Nieuws

Groningse Rusland-expert verwacht langdurige oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne die Rusland vanochtend in alle vroegte ontketende zou wel eens van lange duur kunnen zijn volgens hoogleraar geschiedenis en politiek van Rusland Hans van Koningsbrugge, werkzaam aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Dat schrijft RTV Noord.


Leestijd: 1 minuut

Groningse Rusland-expert verwacht langdurige oorlog in Oekraïne
Groningse Rusland-expert verwacht langdurige oorlog in Oekraïne

De gasprijzen zijn door de invasie met ruim twintig procent gestegen. Volgens Van Koningsbrugge is het nog te vroeg om te zeggen of er daardoor meer Gronings gas nodig dan nu zal zijn voor export naar Duitsland. "Dat weet je niet. Het plan is nu om gas uit Qatar te laten komen. Er is in zekere zin dus al wel geanticipeerd op het feit dat de gasleiding van Rusland naar Duitsland, de Nord Stream 2, voorlopig niet doorgaat, maar het is nog te vroeg hier iets over te zeggen."

Het verbaast ook Van Koningsbrugge hoe snel het conflict tussen Rusland en Oekraïne is geëscaleerd. "De irrationaliteit van dit alles. Je kunt zoiets heel gemakkelijk ontketenen, maar het stoppen is een heel ander verhaal", klinkt het bezorgd uit zijn mond.

In een onverwachte toespraak op de Russische staatstelevisie kondigde president Vladimir Poetin een speciale militaire operatie in Oekraïne aan. Er zouden geen luchtaanvallen op Oekraïense steden worden uitgevoerd, enkel op militaire doelen. De burgerbevolking zou buiten gevaar blijven. Maar volgens Van Koningsbrugge is het duidelijk dat de informatie die Poetin naar buiten brengt niet meer te vertrouwen is. "Dat is zeer zorgwekkend. De basis van goede diplomatie is vertrouwen. We kunnen nu eigenlijk alleen uitgaan van de informatie van de inwoners daar, vanaf de grond", zegt de hoogleraar.