Nieuws

Groningse schaakkampioen Van Foreest tegen verplicht testen en corona toegangsbewijs bij NK schaken

Nederlands kampioen schaken Lucas van Foreest uit Groningen heeft samen met drie andere Groningse schakers een kort geding aangespannen tegen de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond (KNSB). Ze zijn het er niet mee eens dat deelnemers aan de Nederlandse kampioenschappen schaken in Hoogeveen moeten beschikken over een Corona toegangsbewijs (CTB).


Leestijd: 1 minuut

NK schaken tijdens Chessfestival Groningen in volle gang
NK schaken tijdens Chessfestival Groningen in volle gang

Meerdere leden van de Nederlandse schaaktop hebben een kort geding aangespannen tegen de schaakbond (KNSB). Tijdens de Nederlandse kampioenschappen moeten alle spelers beschikken over een Corona toegangsbewijs (CTB). Dit is volgens de bezwaar makende schakers in strijd met het NOC*NSF sportprotocol voor het organiseren van topsport toernooien. Daarom dagen deze spelers de schaakbond en de gemeente Hoogeveen, waar het toernooi wordt gehouden, voor de rechter.

Komende week wordt het Nederlands kampioenschap schaken voor mannen en vrouwen gehouden. Op dit toernooi strijden 8 vrouwen en 24 mannen voor de titel. Huidig Nederlands kampioen Lucas van Foreest is een van hen. Hij is een van de dagers in het kort geding.

”Sporten is belangrijk voor iedereen en gelijkwaardigheid is daarbij een uitgangspunt. Iedere speler moet zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op een partij. De gevolgen van het stellen van een Corona toegangsbewijs (CTB) voor de topsporters zijn dat sommigen zich iedere ochtend moeten laten testen.  Dit haalt de spelers uit hun ritme en stoort de voorbereiding op de wedstrijd. Dit is niet wenselijk voor een eerlijke strijd om de titel.”, zo menen zij.