Nieuws

Groningse sterrenkundigen schrappen drie ‘aardscheerders’ van gevarenlijst

Groningse sterrenkundigen hebben vastgesteld dat drie planetoïden, waarvan werd gedacht dat ze een gevaar vormen voor de aarde, de komende honderd jaar zeker niet zullen inslaan. Eén planetoïde bleek juist gevaarlijker. Het goede nieuws: het gaat om een vrij kleine van slechts enkele meters doorsnee.


Leestijd: 1 minuut

Groningse sterrenkundigen schrappen drie ‘aardscheerders’ van gevarenlijst
Groningse sterrenkundigen schrappen drie ‘aardscheerders’ van gevarenlijst

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen na spitwerk in telescooparchieven met behulp van geavanceerde datascience-technieken.

Aardscheerders zijn planetoïden die dicht bij de aarde komen. De NASA en de ESA hebben een lijst met ongeveer 1350 gevaarlijke aardscheerders die binnen honderd jaar mogelijk op aarde inslaan. Om de aardscheerders in de gaten te houden, gebruiken ze speciale telescopen.

Verwijderd

Een voorbeeld van een tot voor kort gevaarlijk geachte planetoïde is de veertig meter grote 2019 DP. Die aardscheerder is officieel ontdekt in 2019, maar de Groningers vonden de aardscheerder terug op archiefbeelden uit 2017. ‘Dankzij die voor-ontdekking konden we de baan van 2019 DP flink nauwkeuriger bepalen’, zegt de leider van het onderzoek Teymoor Saifollahi van het Kapteyn Instituut voor sterrenkunde van de RUG. 'We weten nu dat 2019 DP niet zo dicht in de buurt van de aarde zal komen als gedacht. NASA en ESA hebben 2019 DP dan ook inmiddels verwijderd van de lijst.'