Nieuws

Groot datalek bij de NAM: gegevens van 19.000 gedupeerden op straat

Als gevolg van een groot datalek bij de NAM zijn de gegevens van 19.000 gedupeerden van de aardbevingsschade in handen van hackers terechtgekomen. Dat meldt de NAM op de website. Het gaat volgens de NAM om persoons- en adresgegevens, en niet om informatie die in de persoonlijke dossiers staat.


Leestijd: 1 minuut

Groningers in afwachting van eindrapport Parlementaire Enquête Gaswinning
Groningers in afwachting van eindrapport Parlementaire Enquête Gaswinning

De hackers konden hun slag slaan door een beveiligingslek in software van de firma Accellion, waar de NAM gebruik van maakt. De NAM is niet het enige slachtoffer, wereldwijd zijn er van vele bedrijven en instanties gegevens ontvreemd. Het lek in de software is inmiddels hersteld door de leverancier.

Het gaat om gegevens van Groningers die tussen 2014 en 1 juli 2020 een aanvraag hebben ingediend voor de “Regeling Waardedaling”. Ook de gegevens van alle huiseigenaren die die aangesloten bij de WAG en de gegevens van de huiseigenaren die een individuele rechtszaak tegen NAM hebben lopen zijn in verkeerde handen terechtgekomen.

De NAM heeft melding gedaan van het lek bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De maatschappij roept de gedupeerden op de komende tijd alert te zijn op "verdachte berichten via e-mail, telefoon of ander communicatiemiddelen".