Nieuws

Hanze en RUG ontdaan na Prinsjesdag over bezuinigingen in onderwijs

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool zijn ontdaan over de bezuinigingen in het onderwijs die opgenomen zijn in het nieuwe regeringsprogramma. “We zijn faliekant tegen de aangekondigde bezuinigingen op het hoger onderwijs”, zegt bestuursvoorzitter Dick Pouwels van de Hanzehogeschool.


Leestijd: 1 minuut

Het ging al eerder rond dat de plannen er waren, maar na Prinsjesdag is het definitief dat de bezuinigingen er komen. 

“We spelen als Hanze een cruciale rol in het opleiden van deze toekomstige professionals die de ruggengraat vormen van onze economie”, zegt Pouwels. “Het kabinet spreekt over innovatie en het willen bieden van goede scholing, maar komt dan met een langstudeerboete en dat werpt drempels op voor de mensen die willen studeren. Het kabinet wil de regio versterken, maar laat in de arbeidsmarkt knelpunten ontstaan die door internationale studenten opgelost zouden kunnen worden. Maar op de komst van deze studenten wordt nu een stuk moeilijker.”

Ook voor de RUG zijn de bezuinigingen een grote teleurstelling, zo is te lezen in een artikel van de UKrant. Voor de RUG is met name het verdwijnen van de starters- en stimuleringsbeurzen in 2025 een grote tegenvaller. Door het wegvallen van deze beurzen loopt de RUG 32 miljoen euro per jaar mis, geld dat cruciaal was voor onderzoek van jonge wetenschappers en de financiering van nieuwe promovendi, zo laat Hans Biemans van het college van bestuur (cvb) weten aan de UKrant