De plannen van B&W om de Grote Markt eens flink onder handen te nemen, werden van begin af aan door niet iedereen even positief ontvangen. Om de krachten van de tegenstanders te bundelen, werd in 1997 het comité Geen Gat in de Grote Markt opgericht dat de bouw van een parkeergarage onder het hart van het Groninger centrum wil voorkomen. Negen Groningse organisaties, waaronder Student & Stad, Dwars en Milieudefensie, werken nu samen in het comité. Een groep vooraanstaande Groningers vormt het comité van aanbeveling. Deze groep roept Groningers op om vooral te gaan stemmen om zo het plan van het gemeentebestuur te stoppen. Als voormalig voorzitter van de Vereniging van Ambulante Handelaren is Hein Linker één van de leden van het comité van aanbeveling. Hij behartigt niet alleen zijn eigen belangen, maar treedt ook op namens de Groningse marktkooplieden. Als de plannen van de parkeergarage doorgaan, vreest hij voor een verlies van klandizie. “Binnenstad Beter, een eerder project van de gemeente, heeft mij en mijn collega’s veel klanten gekost. Toentertijd heeft twintig procent van de marktkooplieden het loodje gelegd. En zij die het project hebben overleefd, hadden tien tot veertig procent omzetdaling. Bij de bouw van een parkeergarage vrees ik voor herhaling.”karakter plein gaat verloren
Het comité Geen Gat in de Grote Markt heeft de tegenargumenten verzameld in de ‘7 redenen.’ Deze zijn te vinden op de website. Eén van de genoemde redenen is het verlies van het karakter van het plein. Het comité ziet in de bouw van de vier entreegebouwtjes voor de parkeergarage een aantasting van het gezicht van de monumentale markt. Hein Linker: “Het beeld van het Groninger centrum is al eeuwen oud, dat moet je niet willen veranderen.”Als het aan de gemeente ligt, komt er aan de Grote Markt Noordzijde in de toekomst een grote trap die je naar de verdiepte Stalstraat brengt. In de plannen loopt de ondergrondse winkelgang onder de Oude Ebbingestraat door tot aan de Kreupelstraat. “ In andere steden in Nederland is al gebleken dat een koopgoot vaak een onprettig klimaat oplevert,” aldus een sceptische Linker.Voor het comité is het referendum het voornaamste ‘wapen’ om de plannen tegen te houden. Over ruim een maand, op 21 februari, vindt het referendum over de nieuwe Noordzijde plaats. Hein Linker maakt zich geen zorgen over de uitslag. “Gezien de uitslag van een eerder gehouden enquête verwacht ik dat het referendum een gunstige uitslag zal hebben. Tijdens de enquête bleek dat het merendeel van de Groningers tégen de plannen van de gemeente is en ik denk dat het aantal niet verminderd is.” Mocht de uitslag toch anders uitvallen, dan “houdt het op,” zoals Linker het verwoordt. Eén ding is in ieder geval zeker: het comité zal dan strijdend ten onder gaan.
Marieke Julia Bos
Nieuws
Hein Linker: “Het beeld van het Groninger centrum is al eeuwen oud, dat moet je niet veranderen.”
Op de vraag of Hein Linker ook voordelen ziet van een vernieuwing van de Grote markt, antwoordt hij met een resoluut “Nee.”
Hein Linker (44) is dan ook lid van het actiecomité Geen Gat in de Grote Markt (CGGM). Al vijftien jaar lang staat hij met zijn kraam voor biologische groenten op de Groninger Vismarkt. Als marktkoopman verzet hij zich tegen de bouw van een parkeergarage onder de Grote Markt. “Als de plannen doorgaan dan betekent dat voor mij dat ik indirect een behoorlijke schade oploop.”
Leestijd: 2 minuten