Nieuws

“Hélemaal klaar met omgekeerde vlaggen in Groningen. En zeker op 4 en 5 mei”

In Marum is onvrede ontstaan bij burgers over de voortdurende plaatsing van omgekeerde vlaggen door een boerin in een wei langs de snelweg. Buurtbewoners vinden dat dat protest nu veel te lang duurt, en vinden het ‘schandalig’ dat die vlaggen er ook nu, rond 4 en 5 mei, nog steeds hangen. Ard van der Tuuk, burgemeester van de gemeente Westerkwartier, heeft een verklaring uitgegeven waarin hij oproept “de vlag op 4 en 5 mei correct uit te hangen”.


Leestijd: 1 minuut

In een verklaring op X schrijft burgemeester van der Tuuk: “ Op 4 mei herdenken we hen die vielen voor onze vrijheid, op 5 mei vieren we onze vrijheid. Het doet velen pijn om onze vlag omgekeerd te zien hangen. Daarom het dringende verzoek: hang de vlag op 4 en 5 mei correct uit. Uit respect voor hen die vielen en zij die vochten voor onze vrijheid.”

Precies een jaar geleden waren er ook al oproepen aan de betreffende boer, de familie Van der Heide, om vlaggen correct te hangen.

Boerin Van der Heide liet toen weten niet van plan te zijn de vlaggen voor een dag weg te halen. “Voor ons is er nog geen vrijheid, laat staan blijheid. Ik denk dat mensen die in oorlogen zijn omgekomen voor onze vrijheid zich omdraaien in hun graf als ze wisten wat er nu in Nederland met ons gebeurt.”

Deze opmerking leidde toen tot grote verontwaardiging.

De ergernis was extra groot omdat de omgekeerde vlaggen zichtbaar zijn vanaf een monument ter herinnering aan het feit dat op 3 mei 1943 – vandaag precies tachtig jaar geleden bij Marum zestien mannen werden gefusilleerd.