Nieuws

Helft van de geteste coronapatiënten in provincie Groningen werkt in de zorg

De helft van de ongeveer 250 geteste coronapatiënten in de provincie Groningen werkt in de zorg. Dat percentage ligt een keer zo hoog als in de rest van het land, zo blijkt uit een analyse van het RIVM.


Leestijd: 1 minuut

In Groningen is vanaf het begin van de uitbraak meer getest onder zorgpersoneel en dat verklaart ook waarom 56 procent van de besmettingen onder het zorgpersoneel is. Overigens kwam het testbeleid in Groningen onder vuur te liggen van het kabinet. Nu wordt in het hele land veel meer getest onder zorgpersoneel. 

Landelijk gezien is 24% van de bevestigde COVID-19 patiënten een zorgmedewerker.In Noord-Brabant zijn dit 11% van de meldingen tot nu toe. 

Het RIVM maakte vrijdagmiddag bekend dat er nog eens 1.335 positief geteste personen zijn bijgekomen in het afgelopen etmaal. Dat zijn er meer dan de afgelopen dagen, maar dat kan ook worden veroorzaakt omdat er nu meer wordt getest. In Groningen kwamen er volgens het RIVM in een dag ongeveer vijftien patiënten bij (de cijfers lopen achter op die van de GGD), waardoor het totaal nu op 251 staat. 

Het aantal ziekenhuisopnames is een betere graadmeter. Er werden sinds donderdag 225 nieuwe ziekenhuisopnames geregistreerd en dat is weer minder dan de afgelopen dagen. in de provincie Groningen gaat het nu om 58 patiënten en dat zijn er twee meer dan in de dag hiervoor. 

Ook de stijging van het aantal doden nam licht af. Er zijn sowieso 2.511 mensen overleden aan het virus (+115). Uit cijfers van het CBS blijkt echter dat er een enorme oversterfte is en dat er mogelijk duizenden meer doden zijn door het virus. Het RIVM telt alleen overleden patiënten die ook echt getest zijn.