Nieuws

 “Het komt heus goed met ‘Merckt’ - ingrijpen door gemeente onnodig”

“Het is spijtig dat het niet gelukt is om een foodmarkt te realiseren in het gebouw Merckt, tussen de Grote Markt en de Nieuwe Markt. Maar er zijn besprekingen gaande met een gerenommeerde Groningse horecaonderneming en ik ga ervan uit dat daar vóor de zomer duidelijkheid over komt. In elk geval is het geen taak voor de gemeente om een oplossing te bedenken: laat het maar gewoon aan de markt over. Dat is beter dan bedisselen.”


Leestijd: 1 minuut

Dat zegt Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club, de vereniging van ondernemers in de binnenstad.

Het reageert daarmee op vragen van het PvdA gemeenteraadslid Rico Tjepkema. Deze maakt zich grote zorgen over het feit dat Merckt maar steeds niet van de grond komt, zo meldde hij vorige week via onder meer de GIC. Volgens hem is er door de gemeente Groningen zeer veel in geïnvesteerd om de oostwand een mooie nieuwe toekomst te bezorgen, en dan is het pijnlijk dat het maar niet lukt om het pand van Merckt een aantrekkelijke invulling te geven en het de publiekstrekker te laten worden zoals de bedoeling was.

Het pand is eigendom van vastgoed-ontwikkelaar MWPO, dat elders in Groningen al diverse succesvolle projecten hielp realiseren, onder andere in het vroegere pand van V&D aan de Grote Markt. Maar met de invulling voor ‘Merckt’ lukt dat tot op heden niet. Wel zou MWPO nu in onderhandeling zijn met een Groningse horecaonderneming.

Voorzitter Eric Bos vindt dat je een broedende kip niet moet storen en volgens hem is het verstandig wanneer de gemeente Groningen zich op de vlakte houdt.

Volgens hem mogen we blij zijn met ontwikkelaars in Groningen die hun best doen de stad mooier te maken. “We leven in een vrije markt, en de gemeente moet niet gaan bedisselen. Laten we het resultaat van de besprekingen afwachten, ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt, en dat het lukt om  een exploitant te vinden die ook voor dit beeldbepalende pand een aantrekkelijke invulling heeft”, aldus Eric Bos.

“Overigens vind ik het een goed idee als de gemeente via eigen vastgoedactiviteiten, zoals het stimuleren om startende ondernemers te faciliteren, meewerkt aan een nog meer gevarieerd winkelbeeld in de binnenstad”, aldus de GCC-voorzitter.