De app waar je terecht kunt met informatie over openbare toiletten heeft de passende naam “HogeNood app” meegekregen. Je vindt er direct het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet met je smartphone. HogeNood laat je de route naar het toilet zien, geeft voorzieningen weer – denk aan een rolstoel toegankelijk toilet- en geeft reviews van voorgaande bezoekers.
HogeNood is een landelijk initiatief, dus de app is ook te gebruiken in vele andere steden. Tal van Nederlandse gemeenten steunen het initiatief rond de app, die eraan bijdraagt dat de kwaliteit van openbare toiletten in Nederland omhoog gaat. In Nederland is er namelijk nog veel werk aan de winkel want uit onderzoek is gebleken dat één op de vier mensen regelmatig thuis blijft vanwege het gebrek aan toiletten.
Deze week werd de uitslag bekend van een vorig jaar al gehouden onderzoek naar de beste toiletten van Nederland. Binnen Nederland komt Groningen op de 127ste plaats. De provincie Groningen als geheel is de slechtste provincie van Nederland wat de toiletten betreft.
Maar binnen de provincie Groningen is de gemeente Groningen de toiletvriendelijkste gemeente van de provincie Groningen.
“Om een sprekend en helder beeld te schetsen van de noodzaak voor meer toiletten voor de gemeenten binnen de provincie Groningen hebben we per gemeente een opdeling gemaakt van het aantal inwoners per aanwezig toilet”, zo schrijft HogeNood op haar website.
Zo moeten zelfs in de best scorende gemeente van deze provincie (gemeente Groningen) een totaal van 2.533 inwoners één openbaar/opengesteld toilet delen, waarbij er in totaal 94 toiletten zijn.
Bij de minst scorende gemeente (gemeente Pekela) zijn er 3 toiletten voor de inwoners waardoor 4.135 inwoners het toilet delen. “Er is dus genoeg ruimte voor verbetering!”, aldus HogeNood.
Bron en meer informatie: Hoge Nood
Foto boven: Het ondergrondse toilet op de Grote Markt, geopend in 1926 en ontworpen door S.J. Bouma. In zijn ontwerp zijn kenmerken te vinden van zowel de Amsterdamse School als van de Art Deco. Maar rolstoelvriendelijk is het niet. (Foto: Groninger Archieven).