Nieuws

Hoger onderwijs in Groningen mag weer open, kabinet komt met versoepelingen

Het kabinet komt met een aantal versoepelingen van de huidige coronamaatregelen. Het hoger onderwijs en mbo’s gaan weer open. Winkels kunnen op afspraak open, net als niet-medische contactberoepen zoals kappers. De horeca blijven dicht. Haagse bronnen hebben dat bevestigd tegen RTL Nieuws.


Leestijd: 2 minuten

Hoger onderwijs in Groningen mag weer open, kabinet komt met versoepelingen
Hoger onderwijs in Groningen mag weer open, kabinet komt met versoepelingen

Het hoger onderwijs en mbo’s mogen weer open, waar studenten en leerlingen tot nu toe digitaal onderwijs moesten volgen. Bovendien worden de sportmogelijkheden voor volwassenen verruimd en wordt het weer mogelijk om tot 20:00 uur ‘s avonds te sporten in de buitenlucht. Binnensporten wordt onder voorwaarden ook weer mogelijk. Het samenscholingsverbod in de buitenlucht verdwijnt ook.

Waarschijnlijk gelden er ook voorwaarden in winkels en kapperszaken, waarvan nog niet precies duidelijk is welke. Het kan gaan om een maximaal aantal bezoekers en een mondkapjeslicht. Tijdens de persconferentie van vrijdag worden de voorwaarden bekendgemaakt.

Eric Bos van de Groningen City Club (GCC) is blij met de versoepelingen. “Het lijkt me de enige juiste beslissing, de geest was uit de fles. Je moet ondernemers perspectief bieden en dit is in ieder geval weer een begin. Het lijkt mij goed om nu stappen te gaan maken, ondernemers moeten weer zien dat er op termijn weer meer mogelijk is”, zegt Bos.

Bos begrijpt dat nog niet alles open kan. “Als je kijkt naar de landen om ons heen, dan zijn beperkingen helaas nog nodig. Je moet je aan regels houden, anders werkt het ook niet. Maar laten we nu wel stellig en standvastig de goede richting in blijven gaan. Stap voor stap weer op weg naar het oude normaal.”

Hij baalt wel dat de horeca nog gesloten moet blijven. “Winkels en horeca horen gewoon bij elkaar, dus ik hoop dat die straks ook weer geleidelijk open mogen”, zegt Bos. Hij vindt dat het openen van de horeca de volgende stap moet zijn. “Dat is nu echt een ondergeschoven kind. Zij zijn al anderhalf jaar de sjaak, maar ook horeca-eigenaren zijn uitstekend in staat om om te bepalen wat wel of niet verantwoord is in hun zaak. En ook zij willen alles behalve weer dicht. Je kunt beter op basis van vertrouwen afspraken maken dan dat je denkt: die doet er toch niks aan, want iedereen wil uit deze ellende komen.”

Foto: Jan Buwalda