Nieuws

Hoofd ic UMCG ziet versoepelingen nog lang niet zitten: “Of het strikter moet is een reëlere vraag.”

Nu bekend is dat de avondklok wordt verlengd tot na de jaarwisseling, zijn versoepelingen van de coronamaatregelen nog niet in het zicht. En dat is een goede zaak volgens Peter van der Voort, hoofd van de ic in het UMCG: “Of het strikter moet, is een reëlere vraag,” zegt hij tegen RTV Noord.


Leestijd: 1 minuut

Kinder intensive care UMCG vol
Kinder intensive care UMCG vol

Nog één bed vrij

Versoepelingen zijn volgens hem absoluut niet aan de orde. Het aantal nieuwe patiënten dat instroom op de ic is weliswaar aan het afnemen, maar het totaal aantal patiënten dat met covid op de ic ligt is nog steeds aan het toenemen. 

Landelijk nam het aantal coronapatiënten op de ic zondag toe van 655 naar 662. In het UMCG zijn nu zeventien van de achttien coronabedden op de ic bezet. De druk is zo hoog dat intensivisten elkaars hulp inroepen, buiten het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) om.

Nog lang niet over de piek heen

Volgens Van der Voort zijn we nog helemaal niet over de piek heen. Hij wijst ook op de gevolgen voor patiënten die na bijvoorbeeld een kanker- of hartoperatie een ic-bed nodig hebben. “We hebben nu 1201 ic-bedden; daarvan zijn er 441 bezet door niet-coronapatiënten. Dat is minder dan de helft van wat we normaal hebben. Dan kun je dus uitrekenen hoeveel mensen niet de zorg krijgen die wel gegeven zou moeten worden.” 

Over eventuele versoepelingen is hij duidelijk. “Hoe kun je het woord versoepelen überhaupt in de mond nemen? De zorgcapaciteit is nog weken, zo niet maanden verzadigd en de omikronvariant wordt in januari dominant.” Volgens hem is het relevanter om je af te vragen of het strikter moet, zo zegt hij tegen RTV Noord.