Nieuws

"Ik ga nog even achter hem aan"


Leestijd: 2 minuten

De Martinikerk in de binnenstad was tijdens de herdenkingsdienst tot de nok toe gevuld met 1200 genodigden waaronder familieleden, vrienden, collega’s en enkele hoogwaardigheidsbekleders. De kist met daarin het lichaam van Haveman was bedekt met een Nederlandse vlag met daarop de helm van de agent en werd binnengedragen door acht collega’s van de Arrestatie Eenheid. De dienst werd buiten de kerk, op het Martinikerkhof, op beeldschermen gevolgd door zo’n 2000 politiemensen, brandweerlieden en andere hulpverleners.

De aanwezigen werden toegesproken door onder andere Ivo Opstelten, minister van Veiligheid en Justitie, die Haveman destijds als burgemeester van Delfzijl beëdigde als agent. Opstelten omschreef de agent als "een politieman in hart en nieren, gedreven en plichtsgetrouw”. Het drama in Baflo vorige week had volgens Opstelten niet alleen enorme impact op het getroffen korps, maar ook op de Nederlandse politie als geheel.

Dros ging in zijn speech terug naar de fatale avond die de motoragent het leven kostte. Haveman, op dat moment gekleed in burgerkleding, sprak zijn laatste woorden tegen een in Baflo wonende collega.  Dick heeft die moedige inzet met het hoogste offer moeten betalen. Het bijna onvoorstelbare gebeurde.”

Guus Oost, een directe collega van de agent, haalde in zijn toespraak nog aan dat Haveman tot drie keer toe verkozen was tot beste schutter van het arrestatieteam. Als een van de weinigen in Nederland was Haveman volgens hem verkozen om het nieuwe politiewapen uit te testen.

Namens de familie van de omgekomen agent spraken de schoonzus van Haveman en twee broers. Ook burgemeester Rehwinkel van Groningen, korpsbeheerder van de Groningse politie, sprak woensdag zijn medeleven uit. Rehwinkel noemde de fatale schietpartij "paradoxaal en schokkend.” ,,Iemand die er zijn beroep van heeft gemaakt om burgers te beschermen, komt door toedoen van een burger om het leven.” Tussen de toespraken werd er gespeeld door er harmonieorkest van de politie.