Nieuws

Internationale Vrouwendag: ‘Meer straten vernoemen naar vrouwen’

De Groningse fracties van GroenLinks, D66 en de PvdA willen dat er meer straten worden vernoemd naar vrouwen. Dat melden ze vandaag op Internationale Vrouwendag. Op de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering gaan de partijen een motie indienen om toekomstige straten in nieuwe wijken naar vrouwen te vernoemen. Ook willen de partijen een klein cluster straten in Corpus den Hoorn omdopen tot de Heldinnenbuurt.


Leestijd: 1 minuut

Internationale Vrouwendag: ‘Meer straten vernoemen naar vrouwen’
Internationale Vrouwendag: ‘Meer straten vernoemen naar vrouwen’

Volgens de partijen zijn in Groningen ‘slechts’ 47 straten vernoemd naar een vrouw en dat staat in schril contrast met de 418 straten die zijn vernoemd naar mannen. Volgens Wieke Paulusma (D66) is juist dit het moment om dat aan te pakken. “We zijn in Groningen ontzettend veel aan het bouwen, en er worden nieuwe wijkengesticht. Dat biedt kansen! De toekomstige straten in deze nieuwe wijken hebben nog geen naam, en het lijkt ons mooi om de straten te vernoemen naar belangrijke vrouwen uit onze geschiedenis.”

De partijen geven hiermee ook gehoor aan de oproep die de Stichting Aletta Jacobs vandaag, op Internationale Vrouwendag, maakt. Volgens Lieke Schoutens (GroenLinks) is het hoog tijd dat de namen van vrouwen die Groningen en Nederland gevormd hebben te zien zijn in het straatbeeld. Schoutens: “De geschiedenis is grotendeels geschreven door en over mannen. Dat is te zien aan de Groningse straatnamen. Het percentage straatnamen vernoemd naar vrouwen is klein, en dat terwijl er genoeg vrouwen zijn die van grote betekenis zijn en waren voor onze maatschappij.”

Over het belang om namen van belangrijke vrouwen toe te voegen zegt Els van der Weele (PvdA): “Straatnamen spelen een vrij aanwezige rol in ons dagelijks leven. Ook daar moet een goede afspiegeling in te vinden zijn van onze geschiedenis en samenleving.”