Nieuws

Jeugdhulpinstelling Elker in financiële problemen

Elker in Groningen verkeert in financiële problemen: de jeugdhulpinstelling heeft een tekort van 3,5 miljoen euro op de begroting voor dit jaar. Het tekort betekent dat Elker moet reorganiseren. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten.


Leestijd: 1 minuut

Jeugdhulpinstelling Elker in financiële problemen
Jeugdhulpinstelling Elker in financiële problemen

Dat meldt RTV Noord. Volgens de regionale omroep kwam Elker in de problemen omdat er steeds minder jongeren op een gesloten afdeling terechtkomen: een paar jaar geleden zaten op zo’n afdeling gemiddeld 120 jongeren, nu zijn dat er een kleine 50.

Als gevolg daarvan zit Elker met te hoge kosten op het gebied van huisvesting en personeel. De instelling hoopt door natuurlijk verloop en het niet verlengen van tijdelijke contracten gedwongen ontslagen te kunnen voorkomen. Ook wil Elker een aantal panden gaan verkopen.

Dat er steeds minder jongeren op de gesloten afdeling terechtkomen, heeft te maken met veranderde inzichten, waarbij gedwongen opname als laatste redmiddel wordt gezien en waar mogelijk wordt geprobeerd de jongeren op een andere manier te helpen.

Dat het tekort nu opspeelt, komt volgens RTV Noord doordat de wijze van financiering is veranderd. Eerder kreeg Elker geld voor elk bed op de afdeling, ongeacht de bezetting. Nu betalen gemeenten alleen voor behandelingen die daadwerkelijk zijn uitgevoerd.