Nieuws

Kap van 92 bomen aan Zernikelaan voorlopig van de baan

Stichting Bomenridders Groningen heeft voorlopig met succes bezwaar aangetekend tegen de kap van 92 bomen aan de Zernikelaan in Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Bomen aan Zernikelaan in Groningen in alle vroegte gekapt
Bomen aan Zernikelaan in Groningen in alle vroegte gekapt

De gemeente zou zich volgens de rechter niet hebben gehouden aan haar eigen regel, waarbij politiek gevoelige kwesties moeten worden voorgelegd aan de verantwoordelijke directeur of aan het college van burgemeester en wethouders. Dat had in dit geval ook moeten gebeuren.

‘Niet minder maar meer’

“Het gaat om een grootschalig project. Dat moet je anders benaderen,” zegt Peter Mendelts, juridisch adviseur van de stichting. “De stichting is van mening dat er in plaats van minder juist meer bomen moeten worden behouden. Nederland en dus ook Groningen wordt steeds warmer. Bomen zijn daarom extra belangrijk, omdat zij goed zijn voor CO2-opslag. Bovendien zijn het plekken waar insecten leven,” zegt Mendelts. “De gemeente zou meer moeten gaan kijken naar wat de betreffende situatie is en daar vervolgens de plannen omheen maken. Niet andersom.”

Half januari werd de mogelijke bomenkap besproken in een spoeddebat in de gemeenteraad. De Stadspartij en Partij voor de Dieren vroegen wethouder Roeland van der Schaaf om het kappen van de bomen uit te stellen met twee weken. Ook werd hem gevraagd om te kijken naar alternatieven. Aan de verzoeken werd geen gehoor gegeven.

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat het vonnis zal worden bestudeerd. Daarna besluit het college wat de vervolgstap zal zijn.