Nieuws

Keuze van Susan Top als gedeputeerde in Groningen is verrassend. Maar toch een kanttekening.

De oud-secretaris van het Groninger Gasberaad, Susan Top, is door de BBB gevraagd om in een nieuw college van Gedeputeerde Staten verantwoording te nemen voor het gasdossier. Bijna overal vielen positieve tot zeer positieve reacties te lezen op deze keuze door de BBB omdat Susan Top zich jarenlang met hart en ziel heeft ingezet voor de belangen van Groningen en Groningers. Bovendien is ze uitstekend ingevoerd, en kent ze het gasdossier als bijna geen ander.


Leestijd: 2 minuten

Keuze van Susan Top als gedeputeerde in Groningen is verrassend. Maar toch een kanttekening.
Keuze van Susan Top als gedeputeerde in Groningen is verrassend. Maar toch een kanttekening.

Helemaal lyrisch was de hoofdredactie van het Dagblad van het Noorden, die niet alleen Susan Top prees, maar ook de BBB, die met deze keuze van Susan Top keuze aantoonde “op een frisse manier politiek te bedrijven”.

Daar valt weinig op af te dingen: Susan Top is inderdaad een verrassende keuze. “t Kon minder”, kun je daarover op z’n Gronings zeker zeggen. En de BBB lijkt in Groningen te kiezen voor een soort middenkoers, en niet de populistische koers te varen die wel werd gevreesd.

Wie het programma van de BBB er bij haalt, leest ook een programma van een zeker niet-radicale partij, met een ogenschijnlijk gematigde koers.
 
Maar toch: wat meldde BBB vorige maand, maart 2023, nog in haar verkiezingsprogramma voor Provinciale Staten over de gaswinning? Onder het kopje ‘Speerpunten BBB Groningen’ staat:

“Het niveau van de gaswinning wordt niet verhoogd zolang niet de veiligheid is gegarandeerd en alle geleden schade aan huizen en (bedrijfs­)gebouwen definitief en naar volle tevredenheid is vergoed”.  
Dat ‘niet verhogen van het niveau van de gaswinning’ was toch wel een héel voorzichtige formulering.

Ongetwijfeld is Susan Top fel tegen het voorzetten van de gaswinning. Dan is het best opmerkelijk om te gaan samenwerken met een partij die schreef “ het niveau van de gaswinning niet te willen verhogen”.

Susan Top is straks als gedeputeerde ook verantwoordelijk voor zaken die niet in haar eigen portefeuille vallen, ook al is ze partijloos. Het college van Gedeputeerde Staten vormt namelijk formeel een collegiaal bestuur.

Dat betekent dan dus ook dat Susan Top straks medeverantwoordelijk is voor het stikstofbeleid dat gevoerd gaat worden in Groningen.
De BBB schreef daarover in haar verkiezingsprogramma: ‘Maatregelen in verband met stikstof dienen zo min mogelijk schadelijk te zijn voor de belangrijke agrarische sector en de werkgelegenheid in de provincie.’

Gelukkig voor Groningen is het stikstofprobleem hier minder groot dan in sommige andere provincies. Maar toch: ook in Groningen zullen maatregelen genomen moeten worden om de stikstofuitstoot terug te dringen.

Dat zal lastig manoeuvreren worden, want Groningen heeft niet alleen een belangrijke agrarische sector waar mensen zich oprecht zorgen maken over hun bedrijf. Maar ook zeer waardevolle natuur, over de toekomst waarvan minstens zoveel Groningers zich ook grote zorgen maken. En even oprecht.