In tegenstelling tot wat je de naam ‘blauwe supermaan’ doet vermoeden, is de maan in dit geval niet blauw. ‘Blauw’ slaat op het feit dat het de tweede volle maan binnen een kalendermaand is en de term ‘blauwe maan’ wordt gebruikt om de zeldzaamheid van dit fenomeen aan te geven.
Bij een supermaan lijkt de volle maan ongeveer 7 procent groter en 14 procent helderder dan normaal. Dat de maan soms groter en feller lijkt dan anders komt doordat de afstand tussen de maan en de aarde niet steeds hetzelfde is. De ene keer staat de maan dichter bij de aarde dan de andere keer. De oorzaak hiervan is dat de maan geen cirkelvormige, maar een elliptische (eivormige) baan om de aarde heeft.
Volgens Weerplaza lijkt het erop dat de weersomstandigheden vanavond en vannacht gunstig zijn. Om de blauwe supermaan goed te zien is het een slim idee om niet al te laat in de nacht te gaan kijken, adviseert Weerplaza.
De maan die vanavond te zien is, is dan wel niet blauw, de kans is aanwezig dat de maan wat oranje/rood kleurt. Dit heeft alles te maken met de bosbranden in Canada en een enorme rookpluim die als gevolg daarvan boven Nederland hing en dit effect veroorzaakte. Hoewel de meeste rook inmiddels wel gepasseerd is, bestaat nog steeds de kans dat de maan rood kleurt.