Nieuws

Koen Schuiling stopt als burgemeester van Groningen

Burgemeester Koen Schuiling legt eind oktober zijn functie als burgemeester van Groningen neer, dat heeft de gemeente woensdagmorgen bekend gemaakt. In een persoonlijke verklaring laat Schuiling weten dat hij niet voor een herbenoeming zal gaan. Na een periode van vijf jaar komt er voortijdig een einde aan zijn ambtsperiode.


Leestijd: 1 minuut

Burgemeester Schuiling: 'Als gevaarlijke boerenacties doorgaan, vallen er doden'
Burgemeester Schuiling: 'Als gevaarlijke boerenacties doorgaan, vallen er doden'

In zijn ontslagbrief aan de Koning schrijft Schuiling dat hij de afgelopen zomer tijdens het reces heeft nagedacht over zijn toekomst. Terugblikkend op zijn ambtstermijn benoemt hij de intensieve aard van de afgelopen jaren. Schuiling wijst op de grote opgaven waarmee Groningen te maken heeft, zoals de gevolgen van de gaswinning en de vluchtelingenproblematiek in Ter Apel. Hij benadrukt dat deze dossiers buitengewoon veel van hem hebben gevraagd.

De burgemeester concludeert dat hij niet langer over de benodigde energie beschikt om zijn functie met volle inzet uit te voeren. “Ik kan voor de Groningers niet de burgemeester zijn die Groningen verdient en nodig heeft,” schrijft Schuiling. In zijn brief aan de Koning sluit hij af met de woorden: “Ik hoop dat ik Groningen en de Groningers in de toekomst op een andere manier opnieuw mag dienen.”

Laatste dag op het Stadhuis

Schuiling zal officieel per 23 oktober 2024 aftreden, vlak voor het herfstreces. In overleg met de Commissaris van de Koning wordt gekeken hoe de opvolging van Schuiling zal worden geregeld. Het afscheid vindt eind oktober plaats. Verdere details hierover worden later bekendgemaakt.

Voor Schuiling (VVD) in 2019 burgemeester werd in Groningen, was hij bijna tien jaar burgemeester van Den Helder. Hij begon zijn politieke carrière in 1994 als raadslid in Groningen. Van 1998 tot 2006 was hij daar wethouder.