Nieuws

Krantenconcern NDC diep in het rood

NDC, de uitgever van onder meer het Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad, heeft voor de tweede jaar op rij een fors verlies geleden. Abonnees blijven weglopen, de kosten zijn hoog en recente dure overnames leveren de uitgeverij NDC nog te weinig op.


Leestijd: 1 minuut

Nieuwe eigenaar NDC wil al haar huis-aan-huisbladen in Groningen verkopen
Nieuwe eigenaar NDC wil al haar huis-aan-huisbladen in Groningen verkopen

Dat meldt RTV Noord zaterdag, op basis van het jaarverslag over 2018 dat de omroep in handen heeft.

In 2018 ging het om een verlies van 4,8 miljoen euro. Het jaar ervoor, in 2017, kwam NDC 5,2 miljoen in de rode cijfers.

Twijfel over zelfstandig voortbestaan

Directeur Pier Baarsma laat tegenover RTV Noord weten dat de situatie niet langer dan twee jaar moet duren. “Wanneer we niet binnen twee jaar kunnen aantonen zelfstandig verder te kunnen, worden we verkocht”, meldt hij.

Toch blijft de hoogste baas optimistisch. Er is een nieuwe koers ingezet waarbij extra inkomsten uit online worden gegenereerd, en ook extra drukorders en nieuwe advertentiecontracten zorgen voor extra verdiensten. NDC moet veranderen van een traditionele krantenuitgeverij naar een crossmediaal-mediabedrijf'. “We hebben de moed echt niet opgegeven”, zegt Baarsma.

Reorganisatie

Twee jaar verlies op rij maakte de situatie voor NDC zo nijpend, dat de aandeelhouders meerdere keren moesten bijspringen om het concern op de been te houden. Ook mocht NDC een achtergestelde lening van 5,5 miljoen van de aandeelhouders later aflossen. De financiële situatie dwong NDC er ook toe te snijden in de eigen organisatie: afgelopen twee jaar werden in totaal 120 voltijdsbanen geschrapt.

Een van de belangrijkste oorzaken van het verlies is de niet te stoppen terugloop van betalende abonnees. In 2018 telden DvhN, LC en Friesch Dagblad vier procent minder geabonneerden. Een beetje goed nieuws is er ook want de daling vlakt af: in de jaren ervoor lag de afname op zeven procent.

Vooral lange termijncijfers laten zien, in hoeverre het aantal abonnees terugloopt: in 2000 was de oplage van het Dagblad van het Noorden nog 183.000 kranten, in 2018 ging het om circa 83.000.