Nieuws

Architect: "Laat water terugkeren in het Zuiderdiep in Groningen"

“Groningen is altijd een stad geweest vol grootse plannen. Het wordt hoog tijd voor een nieuw, meeslepend plan voor Groningen, als antwoord op de klimaatverandering. Als we niets doen wordt het straks véél te heet in de versteende binnenstad. Een van de antwoorden kan zijn een ondertunneling van het Zuiderdiep, met water op het dak.”


Leestijd: 1 minuut

Dat stelt de Groningse architect Jurjen van der Meer. Het zegt dat in een interview met het Dagblad van het Noorden.

Volgens Van der Meer staat Groningen bekend om zijn grootse plannen. Zoals ooit het Plan Oost van Berlage, het Verkeerscirculatieplan en de bouw van het Groninger Museum.

Nu is het weer hoog tijd voor een nieuw, meeslepend plan.Een natuurcirculatieplan, passend in een tijd van klimaatverandering. Met een ontwikkeling van verbindende groengebieden, die de stad laten aansluiten op het Stadspark en de Ommelanden’.

Zuiderdiep

Volgens de architect is het duidelijk dat we toe moeten naar minder auto’s en meer groen in onze steden. “De versteende stad wordt steeds warmer. Grote keuzes zijn noodzakelijk”.

De toegangswegen naar Groningen laten daarnaast volgens Van der Meer helemaal niet zien hoe mooi Groningen is. Wegen als de Friesestraatweg, het Hoendiep, Emmaviaduct, Damsterdiep of Bedumerweg zijn in zijn ogen ‘’allemaal van bedenkelijk allooi”. Daarom verdienen ze meer aandacht, net zoals het Zuiderdiep.

Volgens Van der Meer is het Zuiderdiep op dit moment nu “het grootste terras van de stad aan een strook asfalt”. In plaats daarvan pleit hij er voor om het Zuiderdiep te ondertunnelen , en daarboven zou dan het water dat er ooit is geweest kunnen terug keren.

(Foto boven: Zuiderdiep – Ruimte voor jou, gem. Groningen).

Boven: Schilderij met water in Zuiderdiep, voordat het werd gedempt in 1880. Bron: Groninganus.