Nieuws

Man hoest politieman Groningen vol in gezicht en dreigt met Corona

De politie heeft vanmorgen een man uit Nieuw-Beerta aangehouden omdat hij in de stad een agent bewust vol in het gezicht hoestte en daarbij dreigde met het coronavirus. Dat meldt het Openbaar Ministerie.


Leestijd: 1 minuut

Overleden persoon gevonden in de Piccardthofplas (update)
Overleden persoon gevonden in de Piccardthofplas (update)

Volgens het Openbaar Ministerie werd een 52-jarige automobilist uit Nieuw Beerta vanmorgen staande gehouden in Groningen op basis van de wegenverkeerswet. Daarbij hoestte hij een politiemedewerker vol in het gezicht en zei: ‘Mijn kameraad heeft Corona.’

Ook elders in Noord-Nederland werd de politie geconfronteerd met vergelijkbare zaken: de zogeheten ‘Corona-dreigers’; verdachten die dreigen anderen te besmetten met het Corona-virus door te spugen of te hoesten.

Een van de verdachten – een 21-jarige man uit Leeuwarden – werd vanochtend voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank Noord-Nederland. Die heeft bepaald dat de Leeuwarder twee weken in bewaring blijft.

Snot
Op 20 maart bedreigde deze verdachte bij de nachtopvang voor daklozen in Leeuwarden een portier met de dood, beet hem en bespuugde hem.

Op het politiebureau snoot de verdachte zijn neus, waarbij het snot belandde op zijn handen en de vloer van een verhoorkamer. Daarbij zei hij: ‘Ga met je mondkapjes voor mij zitten, jongen, ik zal je ziektes geven.’ Een van de politiemensen beet hij in de hand. De Leeuwarder wordt ervan verdacht op 13 maart ook twee medewerkers van GGZ Friesland-Noord te hebben bedreigd met brandstichting en zware mishandeling.

Snelrecht
Verdachten die gericht spugen of hoesten en daarbij dreigen met een Corona-besmetting richting personen met vitale functies worden aangehouden, voorgeleid en vervolgd middels snelrecht.