Nieuws

Martini Ziekenhuis moet 22 miljoen euro bezuinigen

Het Martini Ziekenhuis gaat de komende vier jaar zo’n 22 miljoen euro bezuinigen. Het geld wordt voor een deel bespaard door efficiënter te gaan werken. Ook gaan er nog een onbekend aantal banen verloren, waarbij gedwongen ontslagen niet aan de orde zijn. Dat laat de financiële topvrouw van het ziekenhuis, Tamara Kroll, maandag weten in het Dagblad van het Noorden.


Leestijd: 1 minuut

Martini Ziekenhuis sluit operatiekamers; toestroom nieuwe coronapatiënten te groot
Martini Ziekenhuis sluit operatiekamers; toestroom nieuwe coronapatiënten te groot

Vorig jaar draaide het ziekenhuis volgens de topvrouw in de krant een verlies van 900.000 euro op een omzet van 363 miljoen euro. Het ziekenhuis had genoeg eigen vermogen om die klap op te vangen. Dit jaar zijn de financiële zorgen groter, mede door de coronacrisis. En dat terwijl het ziekenhuis eigenlijk een winst van 1,5 procent moet draaien om noodzakelijke investeringen te kunnen verrichten. 

Het ziekenhuis, dat steeds meer basiszorg overneemt van bijvoorbeeld het UMCG, gaat de komende jaren slimmer werken. Zo worden er meer operaties gedaan in kortere tijd en wordt de ligduur van patiënten omlaag gebracht door meer ingrepen tijdens een dagbehandeling te doen. Ook op andere vlakken in de bedrijfsvoering wordt gekeken of geld kan worden bespaard. 

Het Martini Ziekenhuis verwacht voor dit jaar flinke financiële schade doordat het de reguliere zorg moest afschalen in verband met corona. Uiteindelijk kreeg het ziekenhuis maar weinig corona patiënten in behandeling. Ziekenhuizen krijgen een vergoeding voor de extra kosten die wordt uitbetaald per behandelde patiënt. Daarmee valt het ziekenhuis dus deels buiten de boot.