Nieuws

Maximaal 800 demonstranten welkom op Grote Markt

Er zijn dinsdagavond maximaal 800 demonstranten welkom op de Grote Markt. Dat heeft de gemeente afgesproken met de organisatie van een demonstratie tegen racisme en politiegeweld in de VS.


Leestijd: 2 minuten

Maximaal 800 demonstranten welkom op Grote Markt
Maximaal 800 demonstranten welkom op Grote Markt

De gemeente wil dat de actievoerders te allen tijde 1,5 meter afstand van elkaar houden. Volgens een woordvoerster van de gemeente is het mogelijk om 800 demonstranten op de Grote Markt toe te laten, terwijl ze voldoende afstand bewaren.  

Actiegroep Black Ladies Of Groningen (BLOG) organiseert dinsdag om 18.00 uur een SIT-IN op de Grote Markt. Ze hadden eerder al aangegeven met krijt vakken op de Grote Markt af te tekenen, waar een actievoerder dan in kan gaan zitten. 

Volgens de gemeente moet de organisatie van de demonstratie er zelf op toezien dat het niet te druk wordt. “Komen er meer dan 800 mensen, dan moeten zij gaan communiceren dat de Grote Markt vol is en dat anderen rechtsomkeert moeten maken”, aldus de woordvoerster van de gemeente. Overigens mag de demonstratie alleen plaatsvinden op de Grote Markt en kan de Vismarkt dus niet worden gebruikt als overloop. 

De zegsvrouw wil nog niet vooruitlopen op een grotere drukte. “We hebben hele goede afspraken gemaakt met de organisatie. Uitgangspunt blijft die 1,5 meter. Een demonstratie moet altijd veilig zijn, maar er is nu extra aandacht voor de veiligheid van de demonstranten zelf.” Uiteindelijk kan de gemeente ingrijpen als de demonstratie uit de hand loopt. 

De organisatie van de demonstratie riep iedereen eerder al op om alleen te komen als je niet ziek bent. Je moet een mondkapje dragen en het liefst ook desinfecteergel meenemen. Het protest duurt tot ongeveer half acht. 

Meer dan 1800 geïnteresseerden
Op de Facebook-groep van de demonstratie hadden dinsdagmiddag rond 15.45 uur zo'n 717 mensen aangegeven dat ze aanwezig zouden zijn. Ook gaven 1.100 anderen aan geinteresseerd te zijn in de demonstratie. 

Ophef over demonstratie in Amsterdam
Er is veel ophef over een demonstratie in Amsterdam, waar maandag duizenden actievoerders op af kwamen. Burgemeester Halsema liet weten dat ze niet zoveel deelnemers hadden verwacht, ook al waren daar op sociale media wel signalen voor. 

Demonstraties in Den Haag en Rotterdam
Dinsdag is er ook een demonstratie tegen racisme in Den Haag. Die demonstratie is verplaatst naar het Malieveld om meer ruimte te bieden aan demonstranten. In Rotterdam zijn woensdag maar tachtig actievoerders welkom.