Nieuws

Meerderheid Tweede Kamer steunt besluit om Kinderhartcentrum UMCG open te houden

De meerderheid van de Tweede Kamer zal het plan van minister Kuipers om het kinderhartcentrum in Groningen open te houden steunen. Dat bleek woensdagavond uit een debat over de concentratie van kinderhartchirurgie in twee ziekenhuizen, in Groningen en Rotterdam.


Leestijd: 1 minuut

Begin vorige week kwam minister Kuipers al terug op het besluit om het kinderhartcentrum in het UMCG te sluiten. In het debat van woensdagavond bleek de meerderheid van de Tweede Kamer achter het besluit te staan om de centra in Leiden en Utrecht te sluiten en die in Groningen en Rotterdam open te houden.

De PvdA diende een motie in om naast Groningen en Rotterdam een derde centrum open te houden. “Helaas niet overtuigd van de keuze van de minister voor 2 in plaats van 3 kinderhartcentra,” schrijft het Groningse PvdA-kamerlid Julian Bushoff op Twitter.

https://twitter.com/JulianBushoff/status/1628657988318658561

Maar volgens minister Kuipers is het sluiten van twee centra noodzakelijk. Het idee achter de concentratie is dat de kwaliteit van de gespecialiseerde zorg behouden blijft. Er zijn in de toekomst niet genoeg patiënten voor vier centra, waardoor artsen niet voldoende operaties kunnen uitvoeren om hun expertise op peil te houden.