Nieuws

Meeste coronamaatregelen verlengd tot 20 mei; alleen basisscholen en kinderopvang open

De meeste coronamaatregelen worden verlengd tot zeker 20 mei. Alleen de basisscholen en de kinderopvanglocaties gaan vanaf 11 mei, na de voorjaarsvakantie, open. Evenementen zijn zelfs tot 1 september verboden. De voetbalcompetitie kan dus ook niet worden uitgespeeld. Dat is bekend gemaakt tijdens de persconferentie van premier Rutte.


Leestijd: 1 minuut

Nieuwe maatregelen: horeca en cultuur open tot 22.00, quarantainebeleid versoepeld
Nieuwe maatregelen: horeca en cultuur open tot 22.00, quarantainebeleid versoepeld

Even leek het erop dat er mogelijk een versoepeling zou komen van bijvoorbeeld de bezoekregeling in verpleeghuizen. Ook gingen er geruchten dat musea misschien open konden. Dat blijkt echter niet het geval. Ook de horeca blijft tot 20 mei dicht. Daarnaast moet iedereen de 1,5 meter regels in acht blijven houden en zoveel mogelijk thuiswerken. Contactberoepen blijven verboden.

Versoepeling vooral voor jongere kinderen
De versoepeling van de maatregelen is eigenlijk alleen van toepassing op kinderen tot 12 jaar, omdat uit onderzoek blijkt dat het coronavirus zich op hele kleine schaal onder kinderen verspreid. De risico’s zijn zo laag, dat de scholen weer open kunnen. Bovendien mogen leraren en kinderopvangmedewerkers zich nu ook laten testen als ze lichte klachten hebben. 

De basisschoolleerlingen gaan vanaf 11 mei voor de helft naar school. Zo is het in de klassen minder druk. De leerlingen krijgen les in kleinere groepen. De kinderopvang kan helemaal open. Kinderen tot 12 jaar mogen daarnaast in groepsverband sporten, zonder dat wedstrijden zijn toegestaan. 

Duivelse dilemma’s
Premier Rutte spreekt van duivelse dilemma’s. “Ik heb hier enorm mee geworsteld. De cijfers van het aantal ziekenhuis- en IC-opnames zijn hoopgevend, maar de druk op de zorg is en blijft hoog. Dit virus raakt ons allemaal. Gaan we voor een snelle versoepeling, dan kan het virus weer pieken. En dat willen we voorkomen. Ik had ook graag willen zeggen: er kan weer veel meer. Maar dat is ook eng en gevaarlijk. De vrijheid van de een mag niet ten koste gaan van de gezondheid van een ander. Beter voorzichtigheid nu, dan spijt achteraf.”