Nieuws

Microbioloog van UMCG gaat in tegen landelijk RIVM-beleid: 'Wij testen zorgmedewerkers juist wél'

Ziekenhuizen in Groningen laten massaal zorgmedewerkers testen op het coronavirus, terwijl dat ingaat tegen het landelijke beleid van het RIVM. In de Groene Amsterdammer licht arts-microbioloog Alex Friedrich die keuze toe.


Leestijd: 2 minuten

UMCG-viroloog Friedrich pleit voor mondkapjes
UMCG-viroloog Friedrich pleit voor mondkapjes

De medicus windt zich op over een specifiek punt van het RIVM-beleid: dat je pas besmettelijk bent op het moment dat je symptomen hebt. Dat betekent bij een contactonderzoek dat alleen mensen getest hoeven worden die contact hadden met de patiënt nadat die ziek werd.

 “Dat is gewoon niet waar, net zoals dat het niet waar is dat kinderen het virus niet kunnen overdragen. In de noordelijke provincies hebben we daarom van begin af aan gezegd: we rekenen twee dagen terug vanaf die eerste ziektedag en sporen ook die contacten op. Ten tweede, kinderen zijn besmettelijk ook al worden ze zelf niet ziek”, aldus Friedrich.

Het beleid in Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel is ook anders als het gaat om testen van zorgpersoneel. Friedrich: “Het landelijk beleid is tot nu toe om zorgmedewerkers niet meer te testen. Wij doen dat, net als een aantal andere ziekenhuizen, wel. Ik heb het, die ene keer dat ik bij een vergadering van het landelijke Outbreak Management Team was nog in de notulen laten zetten hoe belangrijk het is om besmetting van zorgmedewerkers te voorkomen. Maar dat is blijkbaar niet gelezen.”

Het RIVM stelt dat er niet genoeg capaciteit is om zoveel Nederlanders te testen. Onzin, volgens Friedich. “We hebben geen capaciteitsprobleem. Het kan dat een bepaald lab een tekort heeft aan bepaalde materialen, maar dat is business as usual, dat los je op. Zolang je niet afhankelijk bent van een commerciële partij is dat niet zo. We hebben zo’n partij ook niet nodig, want deze tests kun je in vrijwel ieder gewoon lab doen.”

Overigens denkt de medicus uit Groningen dat we voorlopig nog niet van corona af zijn. “Eerst moeten we maar iedereen uit het idee helpen dat we er in mei vanaf zijn. Met geluk gaat de overdrachtssnelheid door de warmte en veranderend gedrag 20 procent omlaag, maar als er dan nog veel transmissie is helpt het alsnog niet. Je moet accepteren dat je een jaar of langer hiermee bezig bent.”

Lees hier het complete interview met Friedrich.