Nieuws

“Minder internationals slecht voor Groningen”

Het voorgenomen beleid van het kabinet om de instroom van internationale studenten te verminderen, en minder colleges in het Engels aan te bieden, is niet gunstig voor de Groningse universiteit. En ook niet voor de stad-Groningse economie waar de komst van internationale studenten jaarlijks zorgt voor een forse bestedingsimpuls. Volgens een onderzoek van economen van de Rijksuniversiteit Groningen zal driekwart van alle internationale studenten uit Nederland vertrekken als alle bachelorprogramma’s op het Nederlands overschakelen. Daarover schrijft de UKrant.


Leestijd: 1 minuut

Volgens de Gronings economen Ahmed Skali en Harry Garretsen zal het vertrek van internationale studenten de Nederlandse universiteiten bijna 9 procent van hun budget kosten.

‘Als we naar Nederlands overschakelen, lopen we ten minste driekwart van de internationale studenten mis en dat betekent een budgetafname van ongeveer 8,6 procent’, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers stellen dat de switch naar Nederlands als taal waarin les gegeven wordt ook een signaal is vanuit Nederland. ‘We zijn een minder open maatschappij en dat pikken mensen wel op.’

Volgens de onderzoekers zullen landen om ons heen hun best doen om meer Engelstalige programma’s aan te gaan bieden, zodat de internationale studenten dan naar die landen zullen vertrekken.

Het volledige artikel in de UKrant vindt u hier.