Nieuws

Minister De Jonge niet blij met Groningse aanpak van coronatesten

Minister Hugo de Jonge is niet blij met de eigenwijze Groningse aanpak van de coronacrisis. Zo wordt er onder zorgpersoneel van het UMCG sneller en vaker getest op corona. “Zo ga je geen crisis te lijf”, aldus de minister tegen de NOS.


Leestijd: 1 minuut

Minister De Jonge niet blij met Groningse aanpak van coronatesten
Minister De Jonge niet blij met Groningse aanpak van coronatesten

De Jonge liet voorafgaand aan het crisisberaad van het kabinet weten dat je een crisis niet te lijf gaat met een aanpak van ieder voor zich. De CDA-minister is sinds het aftreden van Bruno Bruins verantwoordelijk voor de aanpak van het coronavirus. 

Het RIVM adviseert om niet veel te testen vanwege tekorten aan testcapaciteit. Microbioloog Alex Friedrich van het UMCG liet in De Groene Amsterdammer juist optekenen dat Groningen van de RIVM-lijn afwijkt door juist meer te testen. Zo kan het volgens Friedrich zo zijn dat personeel zonder klachten het virus al onder de leden heeft. Ook spreekt hij tegen dat er te weinig testcapaciteit is. Bovendien schermt de microbioloog ook met het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie, die adviseert om zoveel mogelijk te testen en iedereen met het virus te isoleren. 

'Samen optrekken'
“We werken aan een richtlijn over wie we testen en wie niet in de zorg. Dan is het juist de bedoeling dat je samen optrekt”, aldus De Jonge in een reactie. De minister benadrukt ook dat er wel degelijk een tekort is aan testmateriaal, maar ook dat daar hard aan wordt gewerkt. 

Volgens de minister is het UMCG aangesproken op het teveel gebruiken van de testen.