Nieuws

Vijftien nieuwe besmettingen in provincie; Minister de Jonge trekt beschuldiging in; eerste patiënt in UMCG overleden

Het aantal geteste besmettingen in de provincie Groningen is sinds woensdag gestegen met 15 naar 119. En in een Tweede Kamerdebat heeft minister Hugo de Jonge zijn beschuldigingen aan het adres van het UMCG ingetrokken. Daarnaast is in het UMCG de eerste patiënt overleden aan het virus.


Leestijd: 2 minuten

Vijftien nieuwe besmettingen in provincie; Minister de Jonge trekt beschuldiging in; eerste patiënt in UMCG overleden
Vijftien nieuwe besmettingen in provincie; Minister de Jonge trekt beschuldiging in; eerste patiënt in UMCG overleden

Van de 119 besmettingen in de provincie, zijn er zeker 78 in de stad geteld. In het hele land kwamen er 1019 patiënten bij. Ons land telt nu 7431 geteste besmettingen. Het aantal doden steeg met 78 naar 434. Het RIVM laat weten dat het aantal ziekenhuisopnames en overledenen minder snel stijgt dan dat ze hadden verwacht. De huidige gevallen zijn vaak besmet geraakt op het moment dat er nog weinig maatregelen van kracht waren. De strenge maatregelen zou je eind deze week of begin volgende week ook in de cijfers terug moeten zien. 

Drie virologen besmet
Opvallend is dat nu drie virologen van het UMCG besmet zijn. Bert Niesters, Marjolein Knoester en Alex Friedrich hebben milde klachten en ze werken vanuit huis. In het UMCG liggen nu 33 coronapatiënten, waarvan 15 op de intensive care. Eén IC-patiënt van het UMCG is onlangs overleden. Meer details zijn nog niet bekend. 

Minister De Jonge neemt beschuldiging UMCG terug
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid neemt zijn beschuldiging aan het adres van het UMCG terug. Hij deed dat in de Tweede Kamer tijdens een debat over de coronacrisis.

De minister hekelde eerder het beleid van het UMCG waarbij er extra wordt getest onder het eigen personeel. Daarmee gaat het Groningse ziekenhuis in tegen het beleid van het RIVM, dat adviseert om alleen te testen als er een zware verdenking is. Volgens De Jonge is er namelijk een tekort aan testcapaciteit. “Zo ga je geen crisis te lijf”, zei de minister. 

Het UMCG pareerde die kritiek door te melden dat het heeft ingezet op meerdere leveranciers van testen. In tegenstelling tot de meeste andere ziekenhuizen – waar ze vaak maar één leverancier hebben – is er bij het UMCG dus voldoende testmateriaal. Bovendien adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie WHO ook om zoveel mogelijk te testen. 

In de Tweede Kamer erkende De Jonge nu dat de situatie in Groningen inderdaad genuanceerder ligt. De minister liet weten de uitspraak terug te nemen, nadat hij contact heeft gehad met het UMCG.