Nieuws

Mooiste scheepsportretten en tekeningen van schilders van 'De Ploeg' in Groningen

Kunstenaarsvereniging De Ploeg is vooral bekend vanwege schilderijen van Groningse landschappen. Maar de  kunstenaars lieten zich ook inspireren door schepen en scheepvaart. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum heeft daar nu een bijzondere tentoonstelling aan gewijd, die zaterdag open gaat.


Leestijd: 1 minuut

Mooiste scheepsportretten en tekeningen van schilders van 'De Ploeg' in Groningen
Mooiste scheepsportretten en tekeningen van schilders van 'De Ploeg' in Groningen

Vanaf zaterdag 5 juni tot 1 augustus is een selectie van de mooiste scheepsportretten en tekeningen van schilders van ´De Ploeg´ uit de eigen collectie te zien.

De Groninger vereniging werd meer dan honderd jaar geleden opgericht door een groep jonge gretige kunstenaars die de Groningse kunstwereld wilden opschudden. Initiatiefnemers Jan Wiegers, Johan Dijkstra, George Martens en Jan Altink hoopten op het gebied van moderne kunst terrein te kunnen ontginnen.

Met werken uit de periode van ca 1920-1980 krijgen bezoekers een mooi beeld van de expressionistische werken van Groningse schepen, havens en scheepswerven.

Schip van Martens

Tijdens de tentoonstelling kan men op de historische binnenplaats op woensdag- en zaterdagmiddag een exclusief kijkje nemen in de tjalk van George Martens. Dit tjalkje – te zien op het schilderij boven van George Martens – is vernoemd naar de jong overleden lerares en kunstenares Alida Pott, Ploeg-lid en echtgenote van George Martens. Leden van De Ploeg voeren tot 1979 regelmatig mee aan boord van de ‘Alida’ naar het Paterswoldsemeer en het wad om daar en plein air te schilderen.

Bron en meer informatie: Noordelijk Scheepvaartmuseum.