Nieuws

NAM moet honderden banen schrappen door lage gasprijzen

De NAM gaat honderden banen schrappen als gevolg van een dramatische val van de gasprijs. In een interview met het Dagblad van het Noorden laat directeur Johan Atema weten dat het gaat om 200 tot 300 van de 1300 vaste medewerkers. Ook staat de baan van 300 ingehuurde krachten op de tocht.


Leestijd: 1 minuut

NAM moet honderden banen schrappen door lage gasprijzen
NAM moet honderden banen schrappen door lage gasprijzen

De NAM heeft volgens het Dagblad een vrijwillige vertrekregeling voor de vaste werknemers opgezet. De reorganisatie moet binnen een half jaar zijn afgerond. Atema spreekt van een pijnlijke situatie, waarbij het voor het personeel moeilijk is om een nieuwe baan te vinden in hun vakgebied. 

Reden voor het banenverlies is de ontwikkeling van de gasprijs. In de afgelopen tien jaar schommelde die tussen de 15 en 25 cent per kuub. Dit jaar is de prijs gemiddeld 8 cent. Voor de zomer zat de prijs zelfs op 4 cent. Volgens Atema levert NAM nog net zoveel gas als vorig jaar, maar zijn de inkomsten dus veel minder. Een andere reden is ook de sluiting van de gasbel onder Slochteren. NAM produceert zelf ook steeds minder gas. 

NAM draaide vorig jaar nog een winst van 177 miljoen euro, maar verwacht dit jaar een miljoenenverlies. Na de sluiting van het Groningengasveld moet er waarschijnlijk nog meer personeel uit. Het bedrijf gaat zich daarna richten op het winnen van gas uit kleinere velden. 

Het bedrijf heeft overigens wel twee miljard euro gereserveerd voor de afhandeling van aardbevingsschade.