Nieuws

Natuurbeschermingswacht naar rechter om concert Rammstein

Stichting Natuurbeschermingswacht is naar de rechter gestapt om de vergunningen voor de concerten van Rammstein van donderdag en vrijdag in het Groninger Stadspark aan te vechten. Volgens de stichting wordt er veel te veel lawaai geproduceerd en kan dat leiden tot gehoorschade bij bezoekers. Ook omwonenden en vogels worden blootgesteld aan teveel geluid.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Dennis Radaelli/Wikimedia Commons
Foto | Dennis Radaelli/Wikimedia Commons

De gemeente heeft de organisatie van het festival toestemming gegeven om tijdens het concert 103 decibel (dB) te produceren in plaats van 100 dB. Maar volgens de stichting gaat het in de praktijk om een toename van veel meer geluid: 13 dB. En dat klinkt misschien als weinig maar dat is het niet: “Dit is een factor 20 in toename van het geluid. Eenvoudig gezegd betekent dat er in principe sprake is van niet 1 podium, maar van 20 podia van gelijke sterkte”, aldus Geert Starre van de Natuurbeschermingswacht.  

Die hoeveelheid herrie kan leiden tot gehoorschade bij bezoekers, zegt de stichting, wijzend op adviezen van de GGD en WHO. Het geluid is straks zo hard, dat reguliere oordopjes en andere beschermingsmiddelen voor bezoekers niet meer afdoende zijn.

Ook voor de omwonenden en vogels in het park komt het donderdag en vrijdag tot een onaanvaardbare herrie, aldus de stichting. Die eist dan ook via de rechter dat de geluidnorm wordt verlaagd naar de oorspronkelijke waarde: 100 dB.