Nieuws

Negen jaar na beving van Huizinge (3.6): ‘Problemen in Groningen zijn nog niet voorbij’

De Groninger Bodem Beweging (GBB) heeft maandag een paginagrote advertentie geplaatst in het Algemeen Dagblad, de Volkskrant en Trouw. Volgens de GBB zijn de problemen in Groningen nog niet voorbij, terwijl de landelijke aandacht voor de problemen lijkt te verslappen. “Groningen al jaren in de problemen door gaswinning én falend beleid”, aldus de GBB.


Leestijd: 2 minuten

Flink minder geld voor inlossing ereschuld dan geëist
Flink minder geld voor inlossing ereschuld dan geëist

Het is op 16 augustus precies negen jaar geleden dat Huizinge werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 3.6 op de schaal van Richter. “Veel bewoners zijn sindsdien niet alleen de dupe geworden van de aardbevingen maar evenzeer van een volledig tekortschietend beleid om de problemen op te lossen”, aldus de GBB. “Al in februari 2013 achtte de toenmalige minister van Economische Zaken, Henk Kamp, het noodzakelijk om woningen te versterken. Na bijna 9 jaar is echter nog geen 8 procent van de 26.844 huizen in de versterkingsoperatie daadwerkelijk versterkt. 

Volgens de GBB verslapt de aandacht voor de problemen van de Groningers. “Kennelijk denkt men dat nu de gaskraan dichtgaat en de schadeafhandeling en versterking zijn ondergebracht bij het rijk, alles goed komt. Niets is minder waar.”

Teveel partijen
GBB: “De problemen in Groningen duren onverminderd voort. Zo is volgens deskundigen het risico op zwaardere bevingen niet verdwenen, ook al gaat de gaskraan dicht. Het is daarom cruciaal dat zwakke huizen snel worden versterkt. De versterkingsoperatie komt echter niet op gang. De aanpak is ontzettend complex: de regie is over teveel partijen verdeeld. Ook wordt er te weinig bouwcapaciteit benut. Een groot aantal mensen zal in het huidige tempo van versterken 10 tot 20 jaar moeten wachten tot zij aan beurt is. Burgers en burgerbelangenorganisaties worden door de uitvoeringsinstanties slecht geïnformeerd en veelal genegeerd.”

Volgens de GBB is onlangs het ‘wettelijk bewijsvermoeden’ ingevoerd om de rechten van de Groningers te versterken. In de praktijk blijkt echter dat steeds meer bewoners murw zijn geworden door de nieuwe regels. “Schade melden ze niet meer”, aldus de GBB. “Bewoners krijgen bij schadeafhandeling en versterking te maken met een reeks van professionals: schade-experts, zaakbegeleiders van het IMG, eventuele bezwaarcommissies, bewonersbegeleiders van het NCG, ingenieurs, bouwkundigen, projectleiders, externe adviseurs en tenslotte de aannemers bij schade en versterking. Veel bewoners worden psychisch zwaar belast en krijgen te maken met gezondheidsklachten, zo blijkt uit onderzoek. Er is momenteel geen structurele ondersteuning voor deze bewoners.”

‘Slachtoffers moeten volledige genoegdoening krijgen’
“Groningers zijn door onverantwoorde gaswinning onder hun huizen en door een daaropvolgend falend overheidsbeleid tot slachtoffer gemaakt. Wij eisen daarom van het rijk volledige genoegdoening. Wij eisen dat er minder wordt gerekend en meer wordt gedaan om de problemen op te lossen. In deze tijd van krapte op de bouwmarkt, eisen we bovendien dat er voldoende bouwcapaciteit voor Groningen wordt gereserveerd. Ten slotte doen we een beroep op het kabinet: haal de hand van de knip en los het probleem snel op; net zo snel en royaal als de miljarden opbrengsten van de gaswinning zijn uitgegeven”, aldus de GBB. 

Bekijk hier de hele advertentie van de GBB in de drie landelijke dagbladen.