Nieuws

Nieuwe coronamaatregelen: gedeeltelijke lockdown van drie weken

Het kabinet heeft vrijdag een beslissing genomen over nieuwe coronamaatregelen. Zaterdag om 19:00 gaat een gedeeltelijke lockdown van drie weken in. Tijdens deze lockdown moeten winkels, restaurants, cafés en kroegen hun deuren om 19.00 uur sluiten, en mogen mogelijk maximaal vier mensen thuis op bezoek komen. Iedereen wordt opgeroepen weer thuis te gaan werken.


Leestijd: 1 minuut

Nieuwe coronamaatregelen: gedeeltelijke lockdown van drie weken
Nieuwe coronamaatregelen: gedeeltelijke lockdown van drie weken

OMT-advies

Het besluit volgt op het advies van het OMT dat donderdag naar buiten kwam. Het OMT adviseerde een lockdown van twee weken, met daarna het 2G-systeem waarbij alleen maar mensen worden toegelaten die een coronabesmetting hebben doorgemaakt of een vaccin hebben gehad.

Verdeeldheid in kabinet

Het hoge aantal positieve tests is een grote bron van zorg, maar het kabinet is wel zeer verdeeld over de manier waarop het aantal besmettingen omlaag moet worden gebracht. Officieel zijn de besluiten dan ook nog niet genomen. De details worden tijdens ministersoverleggen op vrijdag nog vastgelegd, al zijn de grote lijnen donderdagavond door het kabinet al vastgelegd.

Mogelijk strenger toegangssysteem

Na de drie weken hoopt het kabinet de maatregelen te kunnen inruilen voor een strenger toegangssysteem. Nagedacht wordt over een 2G-systeem. Zo'n systeem stuit bij sommige partijen op veel weerstand, omdat veel ongevaccineerden zo niet meer de kans krijgen met een negatieve test alsnog binnen te komen.