Nieuws

NOG MEER 2Loodsen in Eemshaven in brand


Leestijd: 3 minuten

Zeer grote brand bedrijfsloodsen in Eemshaven (update 15.00 uur) Gepubliceerd: 31 juli 2007, 15:03 De zeer grote brand die vanochtend ontstond in de Eemshaven (gemeente Eemsmond), woedt nog steeds. Rond 09.30 uur werden vijf extra brandweerkorpsen ingezet omdat het vuur oversloeg naar een vijfde loods. Inmiddels is het vuur onder controle en is besloten om de laatste twee loodsen ‘gecontroleerd uit te laten branden’. De reden voor dit besluit is dat de twee overgebleven loodsen niet meer te behouden waren en dat blussen de ontwikkeling van de brand niet zal stoppen maar juist zal vertragen. Hierdoor zou de brand nog dagenlang aan blijven houden. Het scenario is nu dat gedurende de middag het vuur korte tijd fors oplaait en de rookontwikkeling even hevig toeneemt. Daarna blust de brandweer de restanten van de loodsen en de grote hoeveelheden samengeperst afval af. Om 15.00 uur stonden de twee laatste loodsen inmiddels ook volledig in brand.

Samengeperst gerecycled afval

De brand woedt in bedrijfsloodsen waarin samengeperst, gerecycled afval ligt opgeslagen. De brand werd omstreeks 05.30 uur gemeld bij de Gemeenschappelijke Meldkamer Groningen. Bij aankomst van de eerste brandweereenheden van korps Eemsmond (Eemsmond I), werd onmiddellijk opgeschaald naar een grote brand en werden meerdere korpsen uit de omgeving gealarmeerd. De vlammen sloegen toen al uit het dak van een van de loodsen en er was sprake van een enorme rookontwikkeling. Door de sterke, noordwestelijke wind breidde het vuur zich razendsnel uit naar een drietal naastgelegen loodsen. Om 06.00 uur werd verder opgeschaald naar een zeer grote brand.

Voorzorgsmaatregelen

In het gebied staan weinig woningen en er zijn geen bijzondere gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Toch heeft de brandweer mensen die last hadden van de rook, geadviseerd uit de rook te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. De rook trok in de richting van de Eems en gaf weinig overlast. Wel is de eerste afvaart van de veerdienst naar Borkum, die vertrekt vanuit de Eemshaven, verplaatst en is de N33 tussen Spijk en de Eemshaven nog steeds afgesloten.

Vier loodsen al verwoest

De eerste vier loodsen andere loodsen zijn eerder op de ochtend al door de brand verwoest en een deel ervan is ingestort. Aanvankelijk werd om 08.12 uur het sein ‘brand meester’ gegeven, maar omdat het vuur hier en daar oplaaide en het brandende afval ertoe leidde dat ook de vijfde loods aan de binnenkant is gaan branden, is om 10.30 uur besloten om vijf extra brandweerkorpsen uit de regio Groningen te alarmeren. Vanuit het Duitse Borkum is nog een extra blusboot gealarmeerd voor de blussing vanaf het water.

Brandweerinzet

De volgende korpsen zijn ingezet bij de brandbestrijding: Eemsmond 1 en 2, Bierum, Delfzijl, Bedum, Hoogezand-Sappemeer, Harkstede, Veendam, Haren en Groningen. Ook zijn twee blusboten ingezet, waaronder een boot uit Emden (Duitsland). Vanuit Groningen en Delfzijl is ondersteunend brandweermaterieel aangevoerd. De brandweer van Loppersum heeft in de ochtenduren een meetploeg ingezet. In totaal zijn ongeveer 80 brandweermensen in touw bij de bestrijding van de enorme brand.

Verwachting

De brandweer zal vermoedelijk nog lange tijd bezig zijn met de bluswerkzaamheden omdat het vuur in de balen samengeperst recyclemateriaal bijzonder lastig te bestrijden is. De oorzaak van de brand is, evenals de omvang van de schade, nog niet bekend.