Nieuws

Noorderlingen extra voorzichtig in afwachting van tweede coronagolf

De inwoners van de drie noordelijke provincies lijken extra voorzichtig te zijn rondom het coronavirus. De meeste noorderlingen gaan in eigen land op vakantie en een groot deel steunt nieuwe een nieuwe lockdown bij een tweede golf besmettingen. Dat blijkt uit onderzoek van het UMCG en de RUG binnen het project Lifelines, waaraan 30.000 respondenten hebben meegedaan.


Leestijd: 1 minuut

Vici-subsidie van 1,5 miljoen euro voor hoogleraar Lude Franke
Vici-subsidie van 1,5 miljoen euro voor hoogleraar Lude Franke

Uit de cijfers blijkt dat 86 procent van de noorderlingen niet of in eigen land op vakantie gaat. Slechts veertien procent zegt naar het buitenland te gaan. Daarbij zijn vooral Duitsland en Frankrijk favoriet. Vrijwel niemand verlaat Europa. Van het aantal respondenten heeft 70 procent hun vakantieplannen gewijzigd. 

Volgens onderzoeker Lude Franke zijn de noorderlingen voorzichtig en geven ze de voorkeur aan het houden van afstand, ook los van de coronacrisis. “Dat suggereert dat de mindset in het Noorden bijdraagt aan het naleven van de overheidsadviezen”, zegt hij. 

Regionale lockdown
Zo’n 78 procent van de inwoners in Noord-Nederland verwacht dat de pandemie langer duurt dan dit jaar. Ongeveer tweederde verwacht ook een tweede coronagolf. Bijna negentig procent geeft in dat geval de voorkeur aan een lockdown, ook al zou die het liefst dan regionaal zijn. Zo’n 93 procent zegt bij een tweede golf bars, restaurants, festivals en voetbalwedstrijden te mijden. De minst populaire maatregel blijkt thuisonderwijs, met name bij gezinnen met jonge kinderen. Uiteindelijk twijfelt maar 7 procent van de respondenten eraan of hij of zij xzich laat vaccineren. 

Langlopend onderzoek in Noord-Nederland
Het Lifelines Corona-onderzoek is een gezamenlijk initiatief van het UMCG, de Rijksuniversiteit Groningen, de Aletta Jacobs School of Public Health en Lifelines. Binnen Lifelines wordt de gezondheid van tienduizenden noorderlingen jarenlang gevolgd.