Nieuws

Noorderzon-directeur Femke Eerland stopt na 16 jaar

Femke Eerland, de directeur van het Noorderzon Festival of Performing Arts & Society, heeft aangekondigd dat zij na de komende editie haar functie neerlegt. “Het was een achtbaan van plezier, ontwikkeling en avonturen,” aldus Eerland.


Leestijd: 1 minuut

Foto: Walid Derzieh
Foto: Walid Derzieh

Eerland is sinds 2001 betrokken bij de organisatie van Noorderzon. Ze begon bij het festival als assistent van artistiek directeur Mark Yeoman. In 2008 werd ze algemeen directeur, terwijl Yeoman de rol van artistiek directeur op zich nam. Onder de leiding van Eerland is Noorderzon uitgegroeid van een lokaal zomerevenement tot een internationaal kunstenfestival.

Het festival werd een belangrijke culturele trekpleister, zowel binnen Nederland als daarbuiten. Een van de hoogtepunten van haar carrière was de opname van Noorderzon in de culturele Basisinfrastructuur (BIS) van Nederland in 2021, wat de toekomst van het festival veiligstelde. Eerland: “Noorderzon staat, in alle opzichten, als een huis. Daar ben ik trots op.”

“De energie die Femke in ruim 20 jaar aan de dag heeft gelegd is indrukwekkend,” zegt Kees van der Helm, voorzitter van de Raad van Toezicht. Hij prijst Eerland voor haar energie en betrokkenheid, en benadrukte haar rol in de groei en professionalisering van het festival. Volgens Van der Helm heeft Eerland een belangrijke bijdrage geleverd aan de waardering en erkenning die Noorderzon geniet bij zowel het publiek als de overheid.

Eerland zal in de loop van 2025 officieel uit dienst treden. De Raad van Toezicht zal binnenkort op zoek gaan naar een opvolger.

De 34e editie van het Noorderzon Festival vindt plaats van 22 augustus tot en met 1 september in Groningen. Het festival biedt een breed programma met onder andere theater, dans, muziek, en kinderactiviteiten.