Nieuws

OMT: ‘Restaurants half december nog niet open’

Er is wekenlang gespeculeerd over het heropenen van de restaurants halverwege december. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert nu echter om rond half december de coronamaatregelen nog niet te versoepelen. Als het kabinet dat advies opvolgt, dan zullen de restaurants dus nog wel even gesloten blijven.


Leestijd: 1 minuut

Corona-schade: ondernemers kunnen financiële tegemoetkoming aanvragen t/m 29 april
Corona-schade: ondernemers kunnen financiële tegemoetkoming aanvragen t/m 29 april

Het OMT vindt het aantal besmettingen op dit moment nog te hoog. De aanvankelijk snelle daling van het aantal positieve testen stagneert nu duidelijk. Als er half december toch wordt versoepeld, dan kan dit leiden tot een nieuwe piek en een grotere belasting van de ziekenhuizen, verpleeghuizen en wijkverpleging tijdens de feestdagen. 

Als de restaurants dichtblijven, dan moet Kerst en Oud en Nieuw in de huiselijke kring worden gevierd. Het OMT denkt daarbij aan een maximum van zes gasten, die uit de regio komen. Het kabinet gebruikt de adviezen in het uiteindelijke pakket aan maatregelen. Naar verluidt wordt op 8 december meer duidelijk. 

Premier Mark Rutte gaf eerder al aan dat de cijfers er niet goed uitzien en dat het lastig gaat worden om te versoepelen richting de feestdagen. Minister Hugo de Jonge liet dinsdag weten dat het zomaar kan zijn dat de tijdelijke lockdown, waar we nu in zitten, nog van kracht blijft tot half januari. 

Extra week Kerstvakantie
Het OMT heeft ook een advies gegeven over het verlengen van de Kerstvakantie met een week. Er zijn bijvoorbeeld veel besmettingshaardjes in het middelbaar onderwijs. Het Wessen Gansfortcollege besloot nu al om een week dicht te gaan, vanwege het toenemende aantal besmettingen onder leerlingen en docenten. 

Foto: Raymond Bos