Nieuws

Ondernemers Groningen: “Klaar voor heropening; zonnestralen breken door”

“Yess!!, dacht ik gisteren, toen ik hoorde dat het kabinet er over denkt om winkels en horeca vanaf 21 april te heropenen. Wij in Groningen zijn er in elk geval helemaal klaar voor om dat op een verantwoorde manier te gaan doen.” Dat zegt Eric Bos, voorzitter van de Groningen City Club. Volgens hem hebben de ondernemers in Groningen zich er de afgelopen maanden intensief op voorbereid om te komen tot een verantwoorde heropening. “Het nieuws voelt als een eerste zonnestraal na een lange, lange grijze en grauwe periode”.


Leestijd: 2 minuten

Ondernemers Groningen: “Klaar voor heropening; zonnestralen breken door”
Ondernemers Groningen: “Klaar voor heropening; zonnestralen breken door”

Overigens zal het kabinet haar plannen zelf nog officieel bekend moeten maken, en naar verwachting zal dat volgende week gebeuren. Maar het heeft er alle schijn van winkels en horeca, althans de terrassen, weer open kunnen.

“Wij denken dat dat voor de stad als geheel en voor de volksgezondheid ook een hele goede zaak is. Want zeker bij mooi weer trekken mensen de stad in of gaan naar het Noorderplantsoen en komen dan dicht bij elkaar. Het is dan veel verstandiger dat de terrassen dan open zijn, want de ondernemers houden dan toezicht op- en de regie over de manier waarop iedereen zit, met anderhalve meter afstand. Dat is veel veiliger”, zo zegt Eric Bos.

Super goed nieuws

Ook voor de detailhandel is de heropening goed nieuws. “Want momenteel is dat zeer ingewikkeld, ook wat het tijdsslot betreft. Omdat klanten nu maar heel beperkt naar binnen mogen ontstaan er rijen en ophopingen voor winkels en winkelstraten, en dat kan ook niet de bedoeling zijn. Vanaf 21 april kunnen weer meer mensen naar winkels. Samen met de heropening van terrassen zal dat er zeker toe leiden dat bezoekers veel beter gespreid worden door de hele binnenstad”.

Weer toekomstperspectief

Volgens Eric Bos zorgen de berichten over heropening weer voor toekomstperspectief. “Ondernemers kunnen de komende weken gebruiken om hun bedrijf klaar te maken voor de heropening en om alles op te poetsen. En ze kunnen weer verder denken, want het lijkt alsof er weer toekomst is. En dat is een complete verandering van wereldbeeld, want tot gisteren leek alles eigenlijk nog één zwart gat”.

Volgens Bos geldt dit gunstiger perspectief niet alleen voor horeca en retail, maar in feite voor “de hele BV Nederland”. “Het geldt natuurlijk voor ons allemaal dat er weer uitzicht is op gezellig winkelen en op een terrasje pakken. Íeder mens heeft perspectief nodig”.

Verschil met vorig jaar

Maar is Eric Bos niet bang dat het virus terugkeert, en dat we net als vorig jaar na een paar maanden weer terug moeten naar de lock-down? “In vergelijking tot vorig jaar is er natuurlijk wel ontzéttend veel gebeurd. Er zijn vaccins gekomen, veel mensen zijn gevaccineerd en anderen hebben het virus al gehad en zijn immuun. We zullen op onze hoede moeten zijn, maar ik denk dat de situatie echt aanzienlijk gunstiger is dan een jaar geleden. Maar we moeten wel vaart blijven maken met het vaccineren”, aldus Eric Bos.