Nieuws

Ondernemersorganisaties: ‘Lockdown ongekende klap voor vele duizenden ondernemers’

Een ongelooflijke teleurstelling en een ongekende klap voor ondernemers. Zo reageren ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland op de harde lockdown die maandag werd afgekondigd. “Dat na de horeca en andere sectoren nu ook de ‘niet-noodzakelijke’ detailhandel, contactberoepen, sportscholen en andere branches vlak voor kerst de deuren moeten sluiten, is een keihard gelag”, aldus de ondernemersorganisaties.


Leestijd: 1 minuut

Economie Groningen groeit minst hard van alle provincies
Economie Groningen groeit minst hard van alle provincies

“Dit doet heel veel ondernemers heel veel pijn, temeer omdat ze zich zo hebben ingespannen om het in hun zaak goed te regelen. Met deze lockdown is elke kans om het jaar nog enigszins positief af te sluiten, vervlogen”, zo reageren VNO-NCW en MKB-Nederland. “Winkeliers bijvoorbeeld blijven met grote voorraden zitten die vanwege hun trend- en seizoengevoeligheid waardeloos zijn geworden.”

NOW-regeling

Volgens de organisaties zijn dit voor veel sectoren traditioneel de beste weken van het jaar, en hebben ze de omzet hard nodig om in te kopen voor het nieuwe jaar. De organisaties zijn daarom blij dat het NOW-loket niet vandaag dicht gaat, zoals was gepland, maar tot 27 december voor aanvragen open blijft. “En zoals de premier ook heeft gezegd, we houden met het kabinet goed in de gaten wat eventueel aanvullend nodig is om te voorkomen dat dit voor ondernemers de nekslag is.”

Goed testen

VNO-NCW en MKB-Nederland dringen er verder bij het kabinet op aan om de komende weken te gebruiken om het testen “nu echt goed te gaan organiseren” en zich optimaal voor te bereiden op de periode ná 19 januari. “Dat wil zeggen: doorgaan met de eerder aangekondigde pilots in onder meer de evenementenbranche en een verdere inzet om met gericht testbeleid het virus in te dammen. Dat is een betere aanpak dan steeds teruggrijpen op het sluiten van de economie. Dat houdt de economie noch de samenleving eindeloos vol.”