Nieuws

Operatie Ring Zuid: “rustige start, maar dat is geen garantie”

De eerste ochtendspits van Operatie Ring Zuid is ‘voorspoedig’ verlopen. De gevreesde opstoppingen en files bleven uit. “Maar”, zo benadrukt een woordvoerster van Groningen Bereikbaar, “dat is nog geen garantie voor een rustige avondspits en de rest van de week.”


Leestijd: 1 minuut

Foto | Groningen Bereikbaar
Foto | Groningen Bereikbaar

Maandagochtend was de grote vuurdoop: de eerste ochtendspits van Operatie Ring Zuid. Door afsluitingen en grootscheepse werkzaamheden werd gevreesd voor een verkeerschaos. Niet voor niets doet Groningen Bereikbaar al maandenlang de oproep om tijdens de hele operatie de auto zoveel mogelijk te laten staan.

Chaos bleef uit

“Het lijkt erop dat mensen aan die oproep gehoor hebben gegeven en het zekere voor het onzekere hebben genomen”, reageert Anita de Jager van Groningen Bereikbaar. Ze spreekt dan ook van een ‘voorspoedige’ start. De gevreesde chaos bleef uit, en op de meeste wegen in en om de stad was het rustiger dan normaal. Op de Laan Corpus den Hoorn en op de N355 richting de stad was het vanochtend wel enige tijd druk.

Geen garantie voor avond en komende dagen

De Jager benadrukt dat de rustige ochtend nog geen garantie is voor de avondspits van maandag. “’s Ochtends komt het verkeer nog via verschillende toegangswegen de stad binnen. Maar ’s middags gaat iedereen min of meer tegelijkertijd in de stad de weg op.” Ook is er ’s middags sowieso meer verkeer op de weg: mensen doen boodschappen en halen en brengen hun kinderen naar sport.

Ook voor de rest van de week biedt de soepele start geen garantie. “Het gevaar ligt nu op de loer dat mensen denken dat het allemaal wel meevalt, en komende dagen alsnog de auto pakken.” Niet doen, zegt ze. “Het is nu een kwestie van volhouden.”

Niet alleen Groningen Bereikbaar is tevreden over het verloop van de eerste ochtendspits. Ook de hulpdiensten meldden volgens De Jager geen incidenten of oponthoud.