Nieuws

Oudste baret van Groningen

Je ziet ze weleens op oude schilderijen van middeleeuwse geleerden. Maar nu is er ook eentje ‘in het echt’ te zien: een eeuwenoude baret, die ooit toebehoorde aan een geleerde of een welgestelde Groninger. Het Museum Wierdenland in Ezinge toont in augustus een hoofddeksel die in een put in Groningen werd gevonden, uit de tijd van Praedinius. De baret maakt deel uit van een veel grotere tentoonstelling.


Leestijd: 1 minuut

In de tentoonstelling ‘Spinnen met bot, weven met planten’ is er aandacht voor de verschillende materialen waarmee vanaf de vroegste wierdebewoning textiel werd gemaakt en voor de technieken die men daarbij gebruikte. Het gaat over, spinnen, weven, sprang, naaldbinden en breien.

Museum Wierdenland laat weten blij te zijn ook de oudst gevonden breiwerken uit de stad Groningen te kunnen tonen. Het betreft een kousje, een want en een baret.

Het kousje en de want zijn gevonden in een voormalige Groningse gracht die in de 16e eeuw gedempt werd: de gracht van Alva.

De baret is aangetroffen in een beerput bij de voormalige Latijnse school in Groningen en wordt de ‘Praediniusbaret’ genoemd, omdat het hoofddeksel vroeger de gebruikelijke hoofdbedekking was van beter gesitueerden en geleerden, onder wie Praedinius (1510-1559).

De 16e-eeuwse breiwerken zijn tot en met augustus te zien in het museum. De tentoonstelling loopt tot en met oktober.

Van Swinderenweg 10, Ezinge www.wierdenland.nl

Openingstijden: di – zo 11.00 – 17.00 uur