Nieuws

Oververhitte woningmarkt: Groningen in de top 5 steden waar je het meest kan doen met een half miljoen

Groningen staat in de top 5 steden waar je op de overhitte woningmarkt het meest kan krijgen voor een half miljoen. Dat onderzocht Spaarplatform Raisin. Je kan voor dat geld makkelijk een ruime woning met vier kamers krijgen, met grote kans op een tuin (72 procent) en eventueel een garage voor je auto (40 procent). Ook is er een reële kans (24 procent) op een koophuis in het centrum. Wil je graag een dakterras? Die kans is 20 procent. Alles bij elkaar opgeteld eindigt de stad op plek vijf.


Leestijd: 1 minuut

Woningtekort Groningen stijgt, met name voor ouderen en jongeren
Woningtekort Groningen stijgt, met name voor ouderen en jongeren

Het rapport van het platform laat zien in welke steden in Nederland je het meest krijgt voor je geld en waar het minst. Voor het rapport zijn 2761 woningen in 30 steden geanalyseerd en is rekening gehouden met een budget van € 400.000 tot €500.000. Er is onder andere gekeken naar huizenprijzen, woonoppervlaktes, het aantal (slaap)kamers, woonomgeving en verschillende woningkenmerken (Funda). 

Tilburg staat helemaal bovenaan. Met een budget tussen de vier en vijf ton krijg je gemiddeld 113 vierkante meter, 4 kamers en heb je 75 procent kans op een tuin. Voor de mensen die daar op een steenworp afstand van restaurants, winkels en barretjes willen wonen, is een kwart van het aanbod te vinden in het centrum. Ook Assen scoort goed. Met gemiddeld vijf kamers en 83 procent kans op een tuin eindigen ze op de tweede plek.

In Maastricht moet je het minst kritisch zijn wanneer je op zoek gaat naar een huis. De stad scoort het laagst. Het aanbod heeft er gemiddeld 96 vierkante meter woonoppervlakte en 4 kamers. Amsterdam eindigt op de tweede laatste plek. Op het gebied van ruimte scoort die stad het laagst, met een gemiddelde woonoppervlakte van 65 vierkante meter en 3 kamers.