Nieuws

PAC-MAN komt naar Groningen

Het museum Storyworld in het Forum staat vanaf 3 oktober in het teken van PAC-MAN, want dat iconische figuurtje uit videogames bestaat alweer 40 jaar. Het gele happertje veranderde de gamewereld voorgoed en bleef al die jaren razend populair. In de speciale expositie ‘Wakawaka! 40 Jaar PAC-MAN’ zijn onder andere de eerste schetsen van het poppetje te zien.


Leestijd: 2 minuten

PAC-MAN komt naar Groningen
PAC-MAN komt naar Groningen

Game-changer
PAC-MAN is een echte game-changer in de wereld van arcade-videogames. Want het was de eerste game was die een iconisch en herkenbaar personage als hoofdpersonage gebruikte. Bovendien werd dat flink uitgebuit door de marketing-afdeling. 

Spelontwerp, thema's en kleuren
In de expo ontdek je bijvoorbeeld de cruciale rol van het spelontwerp van PAC-MAN. Ontwerper Toru Iwatani en zijn team keken doelbewust naar thema's en onderwerpen die vrouwen en niet-gamers interesseren en terug zouden willen zien in een game. Denk aan gebruik van felle kleuren en gemakkelijkere levels aan het begin. Op die manier braken ze elke regel in het boek. En dat bleek een succes!

De eerste potloodschetsen, PAC-MAN-posters en collectors items
Als enige museum in Europa krijgt Storyworld officieel toestemming en medewerking van de Japanse videogamestudio BANDAI NAMCO Entertainment Inc. om objecten tentoon te stellen voor publiek. De expo bevat daardoor onder meer de eerste potloodschetsen van PAC-MAN en de eerste Japanse PAC-MAN-posters en -advertenties. Uiteraard haalde Arjan Terpstra, curator van de expositie en mede-auteur van het aankomende PAC-MAN jubileumboek, ook van over de hele wereld bijzondere PAC-MAN collectors items uit de jaren ’80 en ‘90 naar Groningen. En niet te missen zijn de originele arcade-kasten waar je zelf PAC-MAN op kunt spelen!

Plan je bezoek
Kom langs en ontdek hoe PAC-MAN is ontstaan, hoe revolutionair de game was en waarom het kleine gele happertje zo’n groot succes werd in Japan en ver daarbuiten. Je kunt online je tickets met tijdslot kopen. Een ticket voor Storyworld geeft gratis toegang tot Wakawaka! 40 Jaar PAC-MAN. 

Over PAC-MAN
PAC-MAN werd geboren op 22 mei 1980 en werd onmiddellijk razend populair. Eerst in de arcadehallen en daarna in de popcultuur dankzij een breed scala aan branding- en mediaoptredens in de jaren '80 en '90. Met een merkherkenningspercentage van 90% over de hele wereld, blijft het imago en het merk van PAC-MAN een van de meest geliefde en erkende ter wereld.