Herstel van de fysieke, mentale en sociale schade in Groningen staat wat de bestuurders betreft voorop. "Groningers moeten er van uit kunnen gaan dat er geld genoeg is voor de regio. En dat gaat verder dan alleen schadeherstel en versterking van huizen,” aldus Paas.
Groningers hebben volgens Paas recht op onberispelijke dienstverlening. "Inwoners moeten hun verhaal kwijt kunnen en daadwerkelijk geholpen worden. Instanties moeten beschikken over het mandaat en het budget om hun opdracht uit te voeren. Vraag niet eindeloos om toestemming. Het gepingpong tussen instellingen moet stoppen.”
Cultuuromslag van het Rijk
Dit vergt een cultuuromslag van het Rijk, reageert burgemeester Koen Schuiling. "We vragen de overheid het moeilijkste wat zij kan doen en dat is vertrouwen geven. Inwoners moeten de overheid aan hun zij hebben. Stop met juridisch precisiewerk waarin de inwoners het nakijken hebben.”
Volgens Schuiling moet geïnvesteerd worden in onderwijs, sport en cultuur. "Jongeren die opgroeien in Groningen moeten dezelfde kansen hebben als jongeren die opgroeien buiten aardbevingsgebied.’’
,,Het kan niet zo zijn dat onze inwoners de hoogste energiearmoede hebben” besluit Schuiling. "Onze ambitie is dat Groningen in 2035 van het gas af is. Dit vraagt om flinke budgetten. Maar het draait vooral om een houding, een cultuur van waaruit je met inwoners om wilt gaan.”