Nieuws

Petitie voor behoud muurschildering Koude Gat

Een petitie om de muurschildering van kunstenaarsduo VAAF in ’t Koude Gat te behouden, was woensdagochtend al ruim 430 keer getekend. Het kunstwerk Woman Life Freedom van het duo Lotte Masker en Jonna Bo Lammers moet overgeschilderd worden, maar de initiatiefnemers van de petitie willen dat voorkomen.


Leestijd: 1 minuut

Het schilderen van het werk in april 2023
Het schilderen van het werk in april 2023

Het kunstwerk laat portretten zien van demonstranten die om het leven kwamen tijdens de anti-overheidsprotesten in Iran. Zo is Nika Shakarami geportretteerd. De 16-jarige betaalde de hoogste prijs voor haar deelname aan de protesten. Ook Mahsa Amini heeft een plek op de afbeelding gekregen.

Een tijdelijke vergunning voor het werk werd al eens verlengd; de afspraak tussen Vaaf en de gemeente is dat het werk nu overgeschilderd wordt. Lotte en Jonna lieten dan ook vorige week al via Insta weten op zoek te zijn naar een nieuwe plek voor de muurschilderingen.

De initiatiefnemers van de petitie zeggen het belangrijk te vinden dat de muurschildering in het Koude Gat blijft. Belangrijke boodschappen moeten zichtbaar blijven in de openbare ruimte, stellen ze.

De petitie is hier te vinden.