Nieuws

Petitie voor marktkraamhouders in Groningen centrum: "Marktkramen horen bij een levendige stad"

“Laat marktkramen in het centrum van Groningen ook ’s nachts opgebouwd staan.” Daartoe wordt de gemeente opgeroepen met een petitie. De gemeente wil dat ondernemers hun kramen ’s nachts afbreken. Maar ondernemers zeggen: “Uren per dag afbreken en opbouwen is belachelijk.”


Leestijd: 1 minuut

Eind vorig jaar leek het er nog op dat álle vaste marktkramen ’s nachts uit het straatbeeld zouden moeten verdwijnen. Maar die mededeling leidde tot opschudding. Daarop besloot de gemeente een eerder verstuurde brief hierover in te trekken en alsnog met de marktkooplui in gesprek te gaan.

Uiteindelijk kwam er een ander besluit: de kramen op pleinen in hartje centrum moeten elke nacht weg en de kramen op andere plekken mogen ’s nachts blijven staan.

Meten met twee maten

“Er wordt met twee maten gemeten,” is te lezen in de petitie. De initiatiefnemers achter de petitie zijn naar eigen zeggen bezoekers van de Groninger marktkramen. “Als de maatregelen ingevoerd worden, zijn deze kraampjes ten dode opgeschreven”, aldus de initiatiefnemers.

In de petitie wordt onder andere aandacht gevraagd voor ondernemer Leendert Bolt, die al sinds 1987 de marktkraam voor het oude V&D-gebouw bestiert. Hij is een van de ondernemers die geraakt zou worden door de maatregelen. Het zou hem minimaal anderhalf uur per dag extra kosten, vertelde hij eerder.

Verrommeling in de openbare ruimte

Als de maatregelen ingevoerd worden, betekent dat dat de kramen weg moeten tussen 22.00 uur ’s avonds en 5.00 uur ’s ochtends. De gemeente wil daarmee verrommeling in de openbare ruimte tegengaan. Volgens de petitie is er van verrommeling geen sprake. “Marktkraampjes horen bij een levendige stad.”

De petitie is op deze website te vinden.